Een rapport over kinderobesitas dat de gerenommeerde Harvard T.H. Chan School of Public Health vorige week publiceerde, heeft de nodige commotie veroorzaakt. Als moeders zich aan vijf eenvoudige regels houden, vermindert de kans dat hun kinderen dik worden aanzienlijk: gezond eten, niet roken, weinig drinken, actief zijn en zelf, als ouder, een gezond gewicht hebben. Vooral dat laatste wekt verbazing in de media.

Het onderzoek laat verrassend genoeg zien dat niet zozeer de leefstijl van het kind, maar die van de moeder bepaalt of het kind dik zal worden. Met andere woorden: wil je geen dikke kinderen krijgen, dan moet je zelf ook niet dik zijn, als moeder. “De onderzoekers hebben een serieuze vergissing gemaakt,” schrijft het blog ConscienHealth, “door aan te nemen dat een moeder kan kiezen wat haar gewicht is. (Artsen) zullen je zeggen dat deze ziekte niet een keuze is. Ook geen gewoonte. Genetische aanleg en prikkels uit de omgeving zijn de belangrijkste aanjagers.”

In Metro schrijft een diep beledigde moeder: “Het simpele feit dat de onderzoekers alleen moeders ondervroegen, laat zien dat ze vooringenomen waren. Het vooroordeel dat moeders de enige opvoeders zijn, is wijdverbreid in de wetenschap en het onderzoek.”
Metro UK - Stop blaming mothers for childhood obesity, not everything is our responsibility
  • Deel
Druk af