Zaken groener voorstellen dan ze zijn. Dat heet tegenwoordig 'groen wassen'. Groen wassen gebeurt op allerlei terreinen. Zo heb je een Lexus SUV die hybride is en toch duurzaam en groen zou zijn. Bewuste bazen rijden erin en kloppen zich er niettemin voor op de borst.

Je hebt ook eten dat niet biologisch is, maar wel natuurlijk heet terwijl het er nog niet eens naast heeft gelegen. En pinda´s die opeens in een bruine zak gaan en dan helemaal van moeder ziel natuur alleen heten. En natuurlijk snoep, met alleen maar natuurlijke kleur- en smaakstoffen, al weet niemand of het wat uitmaakt. Snoep is snoep en auto´s die 1 op 9 rijden blijven niet echt aan te bevelen.

Hiernaast een mooie groene zak Knorrsoep, compleet met Ik Kies Bewust logo. Hij zit ´nat´ in een pak, maar hoeft niet gekoeld bewaard te worden. Niettemin wekt hij de indruk helemaal vers te zijn, zo boordevol groen ziet'ie nog achter z´n oren. Slimme marketing op basis van allerlei hele en halve consumentenverwarringen op het gebied van natuur en gezondheid.

En je hebt natuurlijk voortrekkers van de groene golf die zelf een ernstig foutje maken. Zo neemt Marianne Thieme tegen vervuilend vlees kaas om haar broodnodige eiwitjes binnen te krijgen, terwijl ze echt beter kip zou kunnen nemen. Geen biologische, maar nota bene een ploffer omdat het brave dier onzentwille een lagere en dus 'groenere' eco-footprint achterlaat. De voortrekkers van groen kunnen dus ook zomaar de bedriegers ervan zijn.

Groen, bio, eco en duurzaam zijn in. We krijgen ze ook nog eens gepresenteerd als beter voor onze gezondheid, ook al heeft dat er niets mee te maken. Groen is goed voor de aarde en dat is goed voor ons want zonder de aarde zoals die nu is kunnen wij niet leven.

Maar helpen we groen niet het kerkhof van de hypes op als we belazerd worden met nep-eco pinda´s in een bruine zak, kaas in plaats van kip of een groene zakken soep?

Verzoek: draag hier voorbeelden aan van groen gewassen etenswaar. Vervolgens beoordelen we ze op hun groene gehalte, want in sommige gevallen zit er wat in maar is er nog geen logo voor. In andere gevallen is het precies omgekeerd.

Overigens, iets heel merkwaardigs: de biologische beweging is tegen een Europees groen label dat groen is zonder bio te zijn, terwijl het wel degelijk groen is. Begrijp je het nog? Kerknijd en verlies van het oog op de bal waar het om gaat.
Dit artikel afdrukken