Lezeres Catrien Deys zit met een vraag. Of foodlog.nl misschien het antwoord weet. De nieuwste Cup-a-Soup waar ze het over heeft, is die van na de kredietcrisis, waar meneer Cees Jan Blom van Cup-a-Soup deze week paginagroot zijn excuses voor aanbod. Het oude Cup-a-Soup recept had tenslotte door de pepmiddelen gezorgd voor de crisis. De nieuwe doet dat niet meer omdat er 'geen smaakversterkers' meer en 'alleen de lekkerste ingrediënten' in zitten.

In hoeverre mogen 'gist-extract' en 'E 621' bij etikettering door elkaar worden gebruikt? Dan bedoel ik vooral dat de vermelding 'gist-extract' als eufemisme wordt gebruikt, opdat er op de verpakking kan worden vermeld 'zonder kunstmatige smaakstoffen'. Ik heb begrepen dat gist-extract een natuurlijk product is, maar ook natriumglutamaat bevat. Is dit dan net zo ongezond als mononatriumglutamaat, ergo: is zijn de nieuwste Cup-a-soup varianten weer nieuwe volksverlakkerijtjes?Overigens belde ik met deze vraag naar het Voedingscentrum, waar ze me antwoorden dat, indien er E 621 ín gistextract zit, dat op het etiket moet worden vermeld, maar dat ze mijn vraag niet zo goed begrepen, omdat mononatriumglutamaat toch volledig onschadelijk is. En hoe staan ze op Google vermeld:
'Stichting die gefinancierd wordt door de Nederlandse overheid om wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over voeding en voedsel in .....
Potverdikkeme!
Dit artikel afdrukken