Het was ontroerend en indrukwekkend, dat zeker. Alles om duidelijk te maken dat voeding en gezondheid onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

Voedselproducenten, koks, politici, artsen, ze waren allen aanwezig, op uitnodiging van initiatiefnemers Rob Baan (Koppert Cress), Arne Weverling (Gemeente Westland), Mart Valstar (Best Fresh Group), Maurice Wubben (Str3tch) en Janke van der Zaag (Phoenix Interactive Partners bv). De aanleiding om dit debat te starten ontstond afgelopen zomer, zo vertelde Rob Baan.

Bovenkleding uit
Rob Baan en Ruud Koornstra waren toen beiden aanwezig bij een bijeenkomst van CEO’s in de levensmiddelenindustrie, waar Wubbo Ockels een inleiding hield over ziek zijn en gezond eten. Ockels heeft al een aantal jaren kanker en wijzigde onder andere zijn voedingspatroon drastisch, ter ondersteuning van zijn behandeling. “Jullie hebben mij ziek gemaakt”* (klik naar wat Ockels hieronder zelf over zijn citaat zegt), wees hij met een vinger naar de multinationals die groot zijn geworden in gemaksvoeding, boordevol suikers en koolhydraten.
Baan liet in alle discretie het filmpje zien van een kwetsbare, maar strijdbare Ockels, die zich ontdeed van bovenkleding en in trance bewoog op muziek van Dire Straits. Dit had zoveel impact op de toehoorders dat zij allen hun bovenkleding uit trokken en hun schaamte lieten varen.Nog steeds geen Foodrevolution
“Indrukwekkend”, aldus Baan. En dat is zeker waar. Zelfs het terug zien van deze beelden van Ockels –niet die van de CEO’s – wekte emotie bij velen. Ook bij mij. Het maakte duidelijk waarom Rob Baan zo bevlogen is om ziekte en gezondheid aan voeding te koppelen, ook al voelt hij zich soms een roepende in de woestijn. ‘Waarom komt die foodrevolution niet op gang”, vraagt hij zich af.
De vierhonderd aanwezigen waren het overwegend met hem eens. Maar waar waren die minstens 200 tuinders die dagelijks gezonde voeding onder hun vingers laten groeien? Beseffen zij wel voldoende dat zij een belangrijke sleutel tot gezondheid in handen hebben en daarmee iets moeten doen? Ze hadden wellicht een excuus, want deze bijeenkomst viel precies in een tijd dat ze het druk hebben met oude gewassen ruimen, kassen schoon maken en nieuwe planten in huis halen. En misschien liet de publiciteit rond dit evenement wat te wensen over. Maar toch, wie oprecht geïnteresseerd was kon het niet missen.

Artsen ontstemd over uithaal Kris Verburgh
Baan had meer pijlen op zijn boog, richting zorgverzekeraars. Mag je bijvoorbeeld gezond gedrag belonen? Dus als je bijvoorbeeld aan kan tonen dat je als gezin wekelijks voor een bepaald bedrag aan groenten en fruit consumeert, mag de zorgpremie dan omlaag? Het is een interessante gedachte.
Dat idee werd ondersteund door Kris Verburgh’s theorie achter ‘De voedselzandloper’ Zijn uitspraak dat 91% van de diabetes patiënten door middel van een aangepast dieet weer gezond zou worden en zijn felle uithaal naar de farmaceutische industrie werd hem niet in dank afgenomen door andere aanwezige artsen. Maar laat het eens een lager percentage zijn, dan is het nog steeds genoeg om deze discussie te voeren. Als diabetes patiënten mogen kiezen tussen medicatie of dieet, er van uitgaand dat gezond eetpatroon ook lekker is en lang vol te houden. Wat is dan voor hen de meest aantrekkelijke weg?

Ook al heeft het Westland een goede poging gedaan om voeding en gezondheid op de agenda te houden, een Nationaal debat is het echter nog niet. Dit initiatief roept als het ware snel om een vervolg, maar dan op het Museumplein in Amsterdam of onder de Dom in Utrecht. Want een antwoord op de vraag waarom de Foodrevolution zo moeilijk op gang komt is er nog steeds niet.


NB (toegevoegd 10-11-2013): in een reactie hieronder geeft Wubbo Ockels aan dat de geciteerde uitspraak niet uit zijn mond komt. Ruud Koornstra is zijn getuige.

Fotocredits: Nationaal Voedingsdebat, Pieternel van Velden
Dit artikel afdrukken