Boer Verhagen in het Brabantse Nijnsel mag een stal bouwen voor 18.000 varkens. Gisteravond gaf de gemeenteraad van Meijerijstad, waar Nijnsel deel van uitmaakt, toestemming voor de bouw. Van de 34 raadsleden stemden uiteindelijk 22 leden voor de komst van de megastal.
De stal is ongeveer zesmaal zo groot als de gemiddelde Nederlandse varkensstal. Burgerbewoners uit de gemeente voeren al geruime tijd actie tegen de stal. De burgeractievoerders tonen zich teleurgesteld en kondigden aan tot aan de Raad van State te willen procederen om de bouw van de stal te verhinderen. De Telegraaf en Omroep Brabant melden het nieuws. Op Omroepbrabant is een video te zien met reacties van burgers.

Grote stallen zullen in de toekomst in Brabant vermoedelijk vaker toestemming krijgen om gebouwd te worden. Dat komt enerzijds omdat de geldende regelgeving dat toestaat en voorts omdat de kostbare nieuwe milieumaatregelen die boeren moeten treffen, vermoedelijk zullen leiden tot een uitstoot van middelgrote bedrijven. De Brabantse boerenkoepel ZLTO, maar ook deze krant, verwacht dat alleen kleine en een beperkt aantal flink grotere bedrijven dan de gemiddelde van nu zullen overblijven. Omdat burgers tegen zijn, kan dat in de toekomst zorgen voor een toenemend aantal conflicthaarden rond boerenbedrijven die vastbesloten zijn en de middelen hebben om uit te breiden.
Omroepbrabant - Groen licht voor megastal met 18.000 varkens in Nijnsel
Reageer
  • Deel
Druk af