Wat me verbaast in het bericht is dat het LEI maar liefst een dubbeltje van die kosten niet in kaart kan brengen. Dat is meer dan 10% en maar liefst een derde van wat de teler krijgt. Het zou z'n boterham kunnen wezen. Aan uitval kan het niet liggen, want de teler heeft zijn gloeiende best gedaan om geen slechte vruchten naar de super en de groentenboer te sturen. Wat gebeurt er dan onderweg? Rollen er paprika’s van de vrachtwagens?
Ze verdwijnen op mysterieuze wijze naar de paprikahemel. Of houdt iedereen ons voor de gek? Is het onmogelijk geworden in die duistere groentehandel de werkelijke marges boven water te halen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wouter, we leven in een land van statistieken. Afschaffen is een beetje je kop in het zand steken. Ik heb nog een beetje hoop dat er ergens mensen tot inkeer komen en inzien dat voedselproductie niet iets is voor liberale handel.
Dan kunnen we misschien ooit weer eens met trots kijken hoeveel er geproduceerd is.
Nu constateren we alleen maar overschotten.
Ambtenaren ontslaan levert de overheid de eerste jaren geen cent op wegens al die riante ontslagvoorwaarden(wachtgeld e.d.).
@ Paul, wat is jouw mening. Doorgaan met publiceren? Of stoppen en kan LNV dan een besparing realiseren? (in dat geval kunnen we een van de 20 commussies van Balkenende tippen :-)). Ook jij geeft dus aan dat het in nadeel van producenten is.
Niet alleen het LEI publiceert de prijzen, het CBS vermeld ook nog eens de hoeveelheid te verwachten product. Kunnen inkopers vooruit rekening houden met een tekort of overschot.
De berichtgeving van het LEI ligt in de historie. Toen de land en tuinbouw nog in de "groeifase" zat, waren dit nog gegevens waar iedereen naar uit keek.
Nu in een constante overschotsituatie werkt het in het nadeel van producenten.
We hopen dat iedereen die hier bijdraagt zich als correspondent gedraagt. Dus niet zwaaien naar elkaar of chatten, maar laten zien hoe iets zit zodat een lezer er iets van leert.
Jammer dus als dat niet kan. Dat stelt een lezer die wil weten hoe het zit nou eenmaal teleur.
@ Klootwijk. Ik glunder van trots; ook ik ben nu een foodlogcorrespondent geworden ;-)
Natuurlijk ben ik ook voor openheid en transparantie. Maar is dat in dit geval nu echt goed voor de sector? Wat denk je zelf?
@ Dick, laten we wel zijn. Waarom zet een door de overheid gefinancierde organisatie prijzen van AGF producten op het web? Welk belang wordt hiermee behartigd? Waarom hebben we geen door de overheid gefinancierde organisatie die de kostprijzen en de kostprijsopbouw van LCD-tv's, scheerapparaten, middenklasse auto's en andere producten op het web zet?
Let wel mijn vragen zijn (1) waarom doet het LEI dit? en waarom betalen we via onze belasting hier aan mee? (2) is het wel in het belang van boeren - een sector in een kritieke situatie- om kostprijzen op het internet te zetten? Welk doel streven we na?