Sausmaker Remia, 'uitvinder' van de fritessaus, eindigt onderaan in de Questionmark Fritessauswijzer. Fritessaus is bedoeld als gezonder alternatief voor mayonaise, doordat er minder olie in verwerkt is. "Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en vooral veel suiker," zegt directeur Charlotte Linnebank van Questionmark.
De consumentenorganisatie vergeleek het complete supermarktaanbod fritessaus op de aanwezigheid van suiker, zout en de diervriendelijkheid van het ei dat verwerkt is. In alle fritessauzen zijn minimaal scharreleieren of vrije-uitloopeieren (1 of 2 sterren Beter Leven keurmerk) verwerkt. Gouda's Glorie, de fritessaus van Remia, bevat van alle onderzochte fritessauzen de meeste suiker: 13 gram per 100 gram saus. Remia heeft al laten weten "niet tevreden" te zijn met de klassering en gaat de receptuur aanpassen. De fritessauzen van Oliehoorn en Van Wijngaarden delen de laatste plaats met Remia: zij bevatten het meeste zout.
De consumentenorganisatie vergeleek het complete supermarktaanbod fritessaus op de aanwezigheid van suiker, zout en de diervriendelijkheid van het ei dat verwerkt is. In alle fritessauzen zijn minimaal scharreleieren of vrije-uitloopeieren (1 of 2 sterren Beter Leven keurmerk) verwerkt. Gouda's Glorie, de fritessaus van Remia, bevat van alle onderzochte fritessauzen de meeste suiker: 13 gram per 100 gram saus. Remia heeft al laten weten "niet tevreden" te zijn met de klassering en gaat de receptuur aanpassen. De fritessauzen van Oliehoorn en Van Wijngaarden delen de laatste plaats met Remia: zij bevatten het meeste zout.
#13
"Waarom zou ik trouwens alleen over batterij-eieren praten......die snap ik even niet"
Omdat ik er op voorhand van uitging dat de kans, op welke besmetting dan ook, buiten veel groter is. Maar dank voor je informatie.
Weer wat geleerd. De graad van vaccinatie was me onbekend.
Enerzijds zou je verwachten dat dit positieve effect van vaccinatie in een ideële reclame bekendheid zou worden gegeven, maar anderzijds vrees ik dat binnen het bestaande tijdsbeeld het mogelijk ook weer leidt tot een domme negatieve hype..
Vaccinatie is voor velen op zich al een 'besmet' begrip..
Zeker hier in Zeeland.
Nogmaals merci !
Gebruik verse eieren, ik kom ze alleen nooit in de super tegen.
Ongeveer 3 op de 10.000 eieren zijn besmet met salmonella (ref.VC).
VC: Het is wettelijk vastgelegd dat een vers ei 28 dagen na de legdatum houdbaar is. Na 28 dagen zijn ze niet ineens bedorven.
IK: De "Verse eieren van Gijs" zijn nog 14 dagen houdbaar, dus al 2 weken oud?
VC: Leg een ei in een bakje of groot glas water. Een ei dat drijft is niet goed meer.
IK: Als het ei door indroging wat lucht bevat is het tegenwoordig dan niet goed meer? Alleen als het naar rotte eieren ruikt (stinkt) dan is ie pas bedorven.
VC: Wanneer je eieren in de koelkast bewaart verkleint het risico op salmonellabesmetting. Bovendien drogen de eieren minder snel uit in de koelkast. Dan moet je ze wel in de doos bewaren.
IK: In mijn koelkast is de luchtvochtigheid veel lager dan daar buiten. Alles droogt veel snelle uit dan daar buiten. Salmonella beperkt zich meestal tot de buitenkant van een ei. In het zeldzame geval dat het in het ei zit, heb je pech gehad. Daarom wil ik geen eieren in mijn koelkast.
VC: Salmonellabesmetting is te voorkomen door geen rauwe eieren in gerechten te verwerken die niet meer worden verhit, aan zelfgemaakte mayonaise.
IK: da's dan ook jammer!
VC: Biologische kippen, vrije-uitloopkippen en scharrelkippen hebben vaker botbreuken in het borstbeen en het sleutelbeen. Dit komt omdat ze vrij kunnen bewegen en niet in een kooi opgesloten zitten.
IK: Geldt ook voor mensen!
Bron: VC:// Eieren.
Hans Pollemans #12 Ik zet hieronder een verkorte versie van een artikel (gereviewed door deskundigen van de Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer) in het tijdschrift VMT-VoedselVeiligheid over de veiligheid van eieren.
Daarin kun je lezen dat de succesvolle aanpak van besmetting met Salmonella allemaal het gevolg is van monitoren en vaccineren. Het heeft helemaal niks te maken met huisvesting.
Waarom zou ik trouwens alleen over batterij-eieren praten......die snap ik even niet. Geen punt hoor.
Ganzen vallen niet onder de vaccinatieplicht en monitoringplicht. Ik zou die eieren ook niet rauw eten.
In Nederland vaccineert men vrijwel 100% van alle leghennen tegen Salmonella. Dit kost ca. € 0,14 per hen voor max. 500 eieren per hen, waarvan het Europese Salmonellafonds ca. de helft betaalt.
Ook worden in Nederland alle ouderdieren en fokdieren elke twee weken op Salmonella gecontroleerd en alle leghennen elke 15 weken op Salmonella. Bij een positief resultaat bij ouder- of fokdieren worden deze dieren geslacht om besmetting van de nakomelingen, en daarmee hun eieren of vlees, te voorkomen.
Bij een positief resultaat van leghennen gaan de eieren naar de industrie die ze verhit .
Dit beleid van vaccinatie en controle is uiterst effectief. In de richtlijn salmonellose van het RIVM, laatst gewijzigd in juli 2014, is te lezen dat drie op de 10.000 eieren besmet kunnen zijn met Salmonella.
Datzelfde succes kan men zien bij andere West-Europese landen, waar door de langdurige inzet van de legsector, gecombineerd met het Europese vaccinatieprogramma voor de legsector, het risico op een Salmonella-infectie door rauwe eieren drastisch is verlaagd.
Dit is geheel anders in de Verenigde Staten (VS) en Australië.
Sinds het jaar 2000 hebben ruim tweehonderd uitbraken door rauwe eieren in Australië plaatsgevonden, allemaal door Salmonella
Tenminste rond de duizend mensen werden in totaal ziek.
In de VS vaccineert slechts een derde van de boeren tegen Salmonella. Jaarlijks zijn er circa 140.000 voedselinfecties door Salmonella in de VS door eieren.
Hoera voor een succesvol beleid in Europa dus. EFSA jubelt over de vermindering van het aantal zieken door Salmonella door eieren in Europa.
Voor instituten, restaurants en bejaardenhuizen ligt het risico natuurlijk ietsje hoger. Een rauw ei dat is besmet in een toetje, kan bij honderd mensen terecht komen. Dan heb je dus meteen een veel hoger risico. Daar dus (nog) geen rauwe eieren.
Maar particulieren hoeven zich echt geen zorgen te maken. Ik heb uitgerekend dat ik, als ik cakebeslag snoep met rauwe eieren, een kans op een salmonellose loop van 1 X per 80 jaar. Dat risico durf ik rustig te nemen.
Ik hoop dat dit je vragen beantwoordt.
#11 Simone
Graag een reactie op het volgende:
1. Je spreekt uniquement over de batterij-eieren ?
2. Bij mijn weten blijft men huiverig voor (echte) uitloop; o.a. bejaardentehuizen
3. Hier op het platteland nog altijd een vaste regel om ganzeneieren (ook van tamme) zeker niet rauw te verwerken, maar altijd goed doorkookt of gebakken (ommelet)
4. Klopt het dat er (nog altijd ) een taboe is in de horeca op verwerking van rauwe eieren in gerechten (echte filet americain, zelfgemaakte mayonaise en sabayon ?)
Goed dat je dit punt naar boven haalt.
Het is voor ons (en anderen ?) nog altijd onduidelijk.
Wat ik prettig vind in deze draad is dat niemand zeurt over risico's van rauwe eieren.
Ik merk nog maar even op dat dit volkomen terecht is. Daar hoeft niemand meer over te zeuren.
Door grote inspanningen van overheid, financieel gesteund door de EU, is het risico van een Salmonellabesmetting door rauwe eieren minimaal geworden.
Vroeger was dat wel anders.
Lekker mayonaise maken met rauwe eieren dus!