Sausmaker Remia, 'uitvinder' van de fritessaus, eindigt onderaan in de Questionmark Fritessauswijzer. Fritessaus is bedoeld als gezonder alternatief voor mayonaise, doordat er minder olie in verwerkt is. "Helaas wordt dit gezondheidseffect bij de meeste fritessauzen grotendeels teniet gedaan door de toevoeging van zout en vooral veel suiker," zegt directeur Charlotte Linnebank van Questionmark.
De consumentenorganisatie vergeleek het complete supermarktaanbod fritessaus op de aanwezigheid van suiker, zout en de diervriendelijkheid van het ei dat verwerkt is. In alle fritessauzen zijn minimaal scharreleieren of vrije-uitloopeieren (1 of 2 sterren Beter Leven keurmerk) verwerkt. Gouda's Glorie, de fritessaus van Remia, bevat van alle onderzochte fritessauzen de meeste suiker: 13 gram per 100 gram saus. Remia heeft al laten weten "niet tevreden" te zijn met de klassering en gaat de receptuur aanpassen. De fritessauzen van Oliehoorn en Van Wijngaarden delen de laatste plaats met Remia: zij bevatten het meeste zout.
Questionmark - Fritessauswijzer - Questionmark
De consumentenorganisatie vergeleek het complete supermarktaanbod fritessaus op de aanwezigheid van suiker, zout en de diervriendelijkheid van het ei dat verwerkt is. In alle fritessauzen zijn minimaal scharreleieren of vrije-uitloopeieren (1 of 2 sterren Beter Leven keurmerk) verwerkt. Gouda's Glorie, de fritessaus van Remia, bevat van alle onderzochte fritessauzen de meeste suiker: 13 gram per 100 gram saus. Remia heeft al laten weten "niet tevreden" te zijn met de klassering en gaat de receptuur aanpassen. De fritessauzen van Oliehoorn en Van Wijngaarden delen de laatste plaats met Remia: zij bevatten het meeste zout.
Een hele emmel. Remia is heel lang marktleider geweest. Fritessaus de goedkope mayonaise. De dure olie er uit, ook gezonder in die tijd maar daar ging het helemaal niet om, het ging om de prijs. En suiker erin anders smaakte het naar karton. Maar dat was toen.
Diervriendelijke mayo met mensonvriendelijke suiker.. ?
Hoe bedenken ze het...
Je hebt helemaal geen suiker nodig !
Nodig:
- Eerst een eierdooier in een schaal. Even oefenen, want het wit moet er niet in. Hoe je dat doet ? Dat is het moeilijkste van het proces: je tikt het op de rand van een kommetje, breekt het ei aan de bovenkant open en laat het eiwit er uit glippen, en je schommelt de dooier van het de ene schaal in de andere, totdat je zo ongeveer alleen de dooier overhoudt en je gooit de dooier dan in een komvormige schaal..
- bijvoegen beetje mosterd, wat peper, beetje zout...
en dan..
- sla je dat stijf met een garde (opzoeken wat dat is op Google !!) onder het af en toe bijgieten van zonnebloemolie, en pas dan..
- breng je het op smaak met natuurazijn en/of een beetje citroensap, en dan ben je klaar..!!
Je kunt het nu zo dik (mayonaise) of dun (frietsaus) maken als je zelf wil..
Te dun, beetje slaolie er doorheen slaan...
Puur natuur..
Ik weet het, het klinkt ongelofelijk..
DA'S AL ! ECHT WAAR..
Die troep van de fabrikanten zoals citric acid, dikmakers, eierpoeder, kleurstoffen, en suiker heb je ECHT niet nodig.
En als je IQ minimaal je schoenmaat is, dan maak je een hele pot, echt waar, die je helemaal zelf op smaak kunt brengen en die in de koelkast zeker 3-4 dagen goed blijft (schone jampot met deksel) als je er niet met afgelebberde lepels in knoeit VOOR MAAR EEN PAAR DUBBELTJES !!!
Je kan er wat currypoeder door doen, of mengen met een beetje ketchup... Of peterselie en een geperst teentje knoflook. Je maakt zo zelf je shaorma-sausje..
Ik geef toe dat die junk uit de super wel een half jaar goed blijft.., maar hoe komt dat denk je ?
Sjuust...
Beetje wasabi erdoor.
Nadeel van het recept van Hans Pollemans is dat er 3x zoveel vet in zit als in de fritessaus uit de super. Voor je gezondheid echt wel een minpunt.
Hele pot maken is met zulke beperkte houdbaarheid ook een minpunt. Wordt er weer 3/4 van zo'n pot weggegooid. Dat vinden het milieu en de riooljongens niet fijn!
#4
Baltesen..
Je vertegenwoordigt met die reactie op een indringende wijze de waanzin van dit moment.
Proficiat en de groeten aan de riooljongens.
Hier wordt niets weggegooid.