Voor het tweede jaar op rij is de oogst van de zwarte Périgordtruffel mislukt, schrijft het FD. Het verkoopseizoen ging vorige week van start, maar er werd maar 60 kilo verhandeld op de truffelmarkt van Richerenches. In normale jaren is dat wel 500 kilo. "Het wordt nog erger dan vorig jaar en dat was al catastrofaal", klaagt truffelboer Jean-Louis Bondil. Door het uitblijven van herfstregens blijven de truffels ondermaats. Bondil verwacht dat de groothandelsprijs van de Périgordtruffel op kan lopen tot boven de €1.500. Voor consumenten kan dat zelfs meer dan €6.000 zijn. Zo'n exorbitante prijs zal hen afhouden van het kopen van truffels of doen uitwijken naar "minder prestigieuze varianten uit China", vreest Bondil. Frankrijk is de grootste producent ter wereld van de zwarte Périgordtruffel.
Het Financieele Dagblad - Truffelprijzen door het dak na slechte oogst
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
En ook het FD wijdt een reportage aan de truffel: 'Restaurants willen truffel, ook voor deze gekke prijzen'.
De prijzen van de geurzwam zijn verdubbeld. ‘Een kilo zwarte truffel kost nu €1200 en de prijs gaat per week met honderden euro’s omhoog’, merkt Schuurmans. De boosdoener is de hete en droge zomer in Spanje en Italië. Daardoor komt er veel minder van de dure geurzwam binnen. De witte truffel is helemaal onbetaalbaar: daar moet €6000 tot €7000 per kilo voor worden neergelegd.
Dat restaurants en restaurantgangers toch truffel blijven willen, is volgens de experts in de krant te danken aan verwachtingspatroon ("truffel moet er gewoon zijn") én geld. "Wij hebben het idee dat er steeds gekkere prijzen worden betaald, omdat er meer vraag is uit Azië en Amerika. De financiële crisis is voorbij. Er is duidelijk weer meer geld."
Op truffels uit Italië hoeven we ook niet te rekenen. Door de hete, droge zomer is de truffeloogst daar een ramp, schrijft De Standaard. Truffels hebben namelijk koele en vochtige aarde nodig om te groeien.
Truffeljagers klagen over schaarste en piepkleine truffeltjes, die vanwege de keiharde grond moeilijk te bemachtigen zijn. Truffels zijn altijd erg prijzig, maar waren nog nooit zo duur volgens de Italiaanse boerenbond Coldiretti. Het record van 2012, toen kostte een kilo €5.000, is volgens de organisatie ruim overtroffen. Voor een kilo truffel mag je nu €6000 neerleggen.