6
Fotocredits: Taksi, Riedel

Flash Dagelijkse KostWie geen Taksi met zuivel wil, moet de wet veranderen

Als je een maas in de wet vindt die groot genoeg is dat er een pak Taksi doorheen past, dan moet je niet de bestuurder van de Taksi willen bekeuren, maar de weg repareren!

Gevat gezegd, was dat de reactie van staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën op de vraag van Kamerlid Ines Kostić (PvdD) waarom Riedel geen suikertaks hoeft te betalen door een scheutje zuivel in Taksi. De staatssecretaris zei dat het niet aan hem als (demissionair) staatssecretaris is om de wet aan te passen, maar aan de Kamer, als die dit soort sluiproutes onwenselijk vindt.

In Taksi zat altijd al zuivel. Riedel voegde de zuivel ook aan Appelsientje, Goudappeltje en Dubbel Fris toe om een drankje te maken dat een lekker vol mondgevoel heeft zodat het bedrijf behalve zuivel ook water kan toevoegen en minder fruitsap nodig heeft. De inkoopprijzen van sap zijn namelijk heel hoog geworden. Daarbij komt dat het nieuwe product ook nog eens in de smaak valt van consumenten omdat het minder zwaar op de maag ligt én minder suiker bevat. Toch vindt de Partij van de Dieren het niet OK, lijkt het wel. Dat komt natuurlijk door de zuivel. Maar dat valt nou ook wel weer mee, want het gaat niet om volle melk of yoghurt maar om melkpermeaat, een vloeibaar restproduct dat overblijft na de productie van kwark. Daar is nogal wat van. Zoveel zelfs dat een Canadees bedrijf het verwerkt tot autobrandstof, omdat het anders in het varkensvoer moet.

Nu is het ook zo dat dranken met zuivel van oudsher vrijgesteld zijn van de verbruiksbelasting waar de huidige 'suikertaks' op gebaseerd is. Dat geldt ook als er maar een klein beetje zuivel in zit.

De staatssecretaris deed de Kamer vorige week wel een aantal suggesties om als regering in blessuretijd een keuze uit 5 verschillende varianten voor nieuwe wetgeving te maken.

Het Financieele Dagblad - Suikertaks zonder uitzonderingen geldt ook voor Appelsientje met zuivel, 1 mei 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
 • #6
 • 3 mei '24
 • 16:02

De fabrikanten hebben een slimme manier bedacht om minder suiker in hun producten te doen en tegelijk voedselverspilling tegen te gaan. De pvdd is alleen tegen dat ze nu zuivel gebruiken in plaats van veganistische suiker en anderen zijn hier tegen omdat de staatskas minder gespekt wordt.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #5
 • 2 mei '24
 • 17:52

Voor alle duidelijkheid: de tekst hierboven was niet helemaal duidelijk over de dranken van Riedel waar zuivel in zat en nu zit. In Taksi zat het altijd al; in Appelsientje, Goudappeltje en Dubbel Friss zit het sinds kort.

We hebben de tekst aangevuld.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #4
 • 1 mei '24
 • 22:22

Dick, dat is een mooie vooruitgang dan.
Als techneut vind ik het alleen maar goed dat de smaak erop vooruitgaat.

(Ik ben wel een voorstander van zowel suiker tax als vlees tax).

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #3
 • 1 mei '24
 • 22:20

Zo is het Carolien, er heeft altijd zuivel ingezeten. Ik heb ooit het plezier gehad om voor mijn werk alle Riedel fabrieken te mogen bekijken. Inclusief Chocomel, Fristi en Extran. Riedel Drinks was ooit eigendom van Friesland Campina (RFC).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #2
 • 1 mei '24
 • 22:09

Dat is correct Carolien. Maar niet in de Appelsientje. Ik heb die laatste geproefd: het is erop vooruitgegaan.

In wijntaal: het mondgevoel is eleganter, maar helemaal niet kaal. Van heftig, is het subtieler geworden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.