Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog
19
Fotocredits: 'Boerenbont', Sphinx en Mosa, Wikimedia

Flash‘Werkelijkheid zit boeren in de weg’Dat vindt betekeniseconoom Kees Klomp op basis van een strip van Dingeman in Trouw ook. De striptekenaar deed zijn ontdekking op basis van nieuws uit de Volkskrant dat boeren klaar zijn met de overheid, maar nog wel geloven in Agractie en Farmers Defence Force.

De werkelijkheid is heel ingewikkeld.

Boeren hebben gelijk dat het maken van beesten in Nederland qua CO2-uitstoot veel klimaatvriendelijker gebeurt dan elders in de wereld. Er is dus wat te zeggen voor alles houden bij hoe het is, want er is wereldwijd echt veel te weinig vlees, zuivel en eieren om iedereen er genoeg van te laten eten. Als het je om het klimaat gaat, is Nederland het laatste land waar je moet stoppen met de productie daarvan. Maar omdat onze opiniemakers politieke dominees zijn, vinden we dat we er als eerste mee moeten beginnen. Dat doen ze zonder zich de vraag te stellen om welke redenen politiek en media afrekenen met boeren: Nederland is te klein geworden voor onze boeren omdat er te veel mensen willen wonen.

Dat probleem uit zich bijvoorbeeld ook bij de uitbreiding van de stad Amsterdam of het duurzame energiegebruik van Tata dat Nederland helemaal niet kan opbrengen. Maar in zulke gevallen zijn zelfs politieke dominees schuinsmarcheerders die de andere kant op kijken.

Twitter - Kees Klomp on Twitter, 23 okt 2021
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Herman Mertens
Herman Mertens Uitgewerkt, maar nog bij kennis.
 • #19
 • 28 okt '21
 • 18:17

Gezien de niet aflatende reeks hele leugens en halve waarheden die de laatste vijf jaar over de landbouwsector zijn uitgestort, kan ik me de hopeloze frustratie onder de boeren heel goed voorstellen. Media, NGO’s, politieke partijen en zelfs wetenschappers en overheden hebben zich schuldig gemaakt aan het systematisch versimpelen van de werkelijkheid (nu we het daar toch over hebben) terwille van…. zeg het maar: eigenbelang, status, klantenbinding, aflaat aan achterbannen, leden en opdrachtgevers, prettig meehuilen.
En daar komt nu ook nog eens het verwijt bij dat ze daar helemaal verkeerd op reageren en dat ze “het zover hebben laten komen.”
Ik blijf erbij: als de overheid niet met een serieus dialoogvoorstel komt, kan ik niet alleen de verantwoordelijkheid bij de boeren leggen als het fout loopt.

Want daar heb ik nog niets over gehoord: wel onvoorwaardelijke krimp maar niks over de vraag: welke voedselvoorziening willen we eigenlijk in ons land? Daar is met boeren een prima dialoog over te voeren.

ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
 • #18
 • 27 okt '21
 • 21:38

Protesteren heeft zowiezo niet meer zoveel zin tegenwoordig, de nieuwe politieke werkelijkheid is dat je dat uitstekend kunt managen door 1 meelevende zin gevolgd door te verzekeren dat je het belang van de groep serieus neemt en dan 20 zinnen waarin je heel wollig zegt dat je gewoon op de oude voet verder gaat, helemaal mooi is het als de protesterende groep geïrriteerd raakt dan kun je ze wegzetten als gevaarlijke wappies waar je uiteraard totaal geen rekening mee gaat houden.

Klein Orkest was zo dom nog niet

Willem van den Akker
Willem van den Akker Land- en tuinbouw
 • #17
 • 27 okt '21
 • 19:32

Om de angel uit de discussie van Dick en E J er een beetje uit te halen: in deze strip zijn het de boerenprotesten, ze zou bij veel meer protesten van tegenwoordig passen....

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
 • #16
 • 25 okt '21
 • 17:10

Piet is dat niet dat ze bij de lto geen leider kunnen vinden die alle boeren kunnen aanspreekt ?

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #15
 • 24 okt '21
 • 11:02

#9 EJ. Wat Van den Oever (al dan niet zijn eigen teksten) cs. telkens uitkraamt/uitkramen, wat dan telkens kracht bij wordt gezet door af en toe een soort trekkermilitie, die al dan niet op eigen houtje op pad gaat om mensen te bezoeken, valt onder intimidatie, naast andere intimidaties onderhuids en achterbaks vanuit actieboeren in social media. Daar ben ik intussen wel klaar mee. De meeste zijn er wel klaar mee, maar zwijgen veelal, behalve een steeds radicaler wordend groepje. Bovendien wordt het intern te veel gedoogd door vnl. cynische boeren vnl. buiten LTO, div. boerenmedia en lui met belangen. Een keer moet de streep getrokken wat dit betreft. Tot hier en niet verder. Ook bij een paar politieke partijen die zeggen op te komen voor boeren is dit 'morsig' te noemen.

FDF is nu geworden en verworden tot een contraproductieve club. Dat was het eigenlijk al. Opvallend was dat op 2 oktober 2019 Agractie zich losmaakte van FDF na de gezamenlijke actie. Ik snap de paniek bij veel boeren, vooral in gebieden en sectoren met matige perspectieven, en de hoop op een reddende Messias of een soort Moeder Maria. Maar het zijn een soort Rattenvangers van Hemelen en valse profeten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.