Een journalistiek onderzoek dat in september vorig jaar verscheen, zou laten zien dat de uitkoopregelingen voor varkenshouders onvoldoende resultaat opleveren. In de NRC liet eerder deze week Martin Kuiper zien dat die gedachte lijkt te kloppen. Tegen die achtergrond stelt Urgenda voor de budgetten voor uitkoop flink op te hogen, met een net weer iets anders aangezet argument. "12 miljoen varkens in ons kleine land met 17 miljoen mensen" zou "simpelweg veel te veel" zijn en bovendien zou de Nederlandse varkenshouderij "in geen enkel scenario winstgevend" zijn.
Twee smaken
Wat Urgenda betreft zijn er twee smaken. Boeren worden met een verdubbeld budget van €350 miljoen uitgekocht of moeten worden geholpen om een diervriendelijke vorm van houderij te ontwikkelen. De norm van 1-ster varkens moet niet langer als ondergrens gelden. De overheid moet de vraag naar duurder en biologisch varkensvlees stimuleren.
Onlangs berichtte Foodlog dat de reductie van de veestapel in Nederland niet bijdraagt aan het behalen van de mondiale klimaatdoelen omdat de Nederlandse productie relatief minder CO2 uitstoot dan de gemiddelde dierhouder in de wereld. Dat wil niet zeggen dat het onverstandig is om minder vlees te produceren in de wereld, maar wel dat krimp in Nederland bij gelijkblijvende consumptie in de wereld het klimaat negatief beïnvloedt. Beter is het om vanwege klimaatredenen het aantal koeien terug te brengen, signaleerde agrobioloog Henk Breman in een analyse. Varkens zijn verstandig om in te zetten als verwerkers van voor humane consumptie ongeschikte resten van plantaardige teelt en voedselafval.
Bij dat verstandige oordeel sluit het voorstel van Urgenda ook aan. Dat betekent dat het aantal varkens niet op 70% minder zou moeten worden gesteld, maar in verhouding moet staan tot het beschikbare restvolume. Die conclusie trekt Urgenda hardop: "In 2030 gebruiken we geen landbouwgrond meer om varkens te voeden, zij krijgen enkel reststromen te eten. De hoeveelheid aan reststromen bepaalt het aantal varkens in Nederland."
Dat laatste is een interessant uitgangspunt om de varkenshouderij in Nederland een nieuw perspectief te geven en een einde te maken aan de discussie over de varkenshouderij als een sta-in-de-weg voor de oplossing van het klimaatvraagstuk. De dierhouderij kan daarmee juist bijdragen aan het beperken van koolstof-uitstoot. Tegelijk moet bedacht worden dat een toenemend veganistisch menu in de wereld meer plantenresten oplevert die meer varkens (maar ook kippen) tot voer kunnen dienen. De dieren maken daar mest van die welkom is om de bodemgesteldheid van akkers in een gezonde staat te houden. De opgave die rest is het opstellen van eenvoudige regels die bepalen welke ingrediënten het voer van varkens mogen bevatten. De markt en veevoerindustrie zullen dan het verdere werk doen.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik heb net een leuk telefoontje gekregen, en over dit onderwerp nog een half uurtje zitten kleppen.
Waarom de grote getallen 25% of meer maar blijven rondgaan is vanwege een politieke afspraak uit Kyoto: https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/energie-besparen/broeikasgasemissies-nie
Er is toen besloten dat ter alleen naar de emissies (en niet opname) gekeken zou worden. Deze (politieke) manier van rekenen is heel prettig voor alle bedrijven die nu in olie en gas zitten, die in de zware industrie zitten etc. En vooral heel nadelig voor alle boeren wereldwijd, die ten onrechte in een kwaad daglicht worden gezet.
Vingers crossed dat over een jaar of 10 men ‘wakker’ wordt.
De WUR vind dat voedselverspilling met stip op nummer 1 wordt gezet t.a.v. klimaatmaatregelen. Hun argument? 1/3 van alle CO2 komt via het voedselsysteem. Wie kan het met hen eens zijn? Voor de duidelijkheid: ik niet dus.
Bronnen:
- Nature artikel uit 2021
- Stukje op Linkedin
- stukje NRC
Ik denk dat ze emissie en omzet door elkaar heen halen.
En dus politiek bedrijven en geen wetenschap.
Dick Veerman
Hendrik J. Kaput
Mark Soetman
Henk Breman
Jos Hugense
PS ja natuurlijk ben ik ook tegen voedselverspilling!
Jos Hugense,
Er ontstaat altijd een nieuw (prijs)evenwicht, wat er ook gebeurd. Overigens zijn er ook akkerbouwers die geen dierlijke mest willen, vanwege onzekerheid over de gehaltes en de soms niet optimale toedieningsomstandigheden en angst voor onkruidzaden.
#51, Marco, te voet naar Rome is ook theoretisch mogelijk, maar hoe praktisch is ‘t? Uiteindelijk kan het gewoon niet uit en daarmee is het praktisch onmogelijk.
Jeroen, gift wintertarwe teelt is 250kg N bij 12,5% eiwit. Waarvan 200 kgN naar korrels, 5kgN naar stro en 25 kgN die achterblijft in de wortels van het tarwegewas. N Verlies is dan 20kg per ha.