30
Fotocredits: 'Trekker met precisie-gps', John Deere

Flash Dagelijkse KostVermogen van boerenmiljonairs zit in grond en machines

“Aantal miljonairs weer gestegen in 2021, vier op de tien boeren hebben vermogen van boven miljoen”, kopt de NRC.

In deze tijden van polarisatie schept dat meteen een beeld. De NRC nuanceert het beeld van de zich in geld wentelende boer in een bijschrift bij een foto van een tractor: “Veel van het vermogen van grote boeren zit vast in land, gebouwen of apparatuur, zoals deze tractor.”

Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, legt het als volgt uit bij RTL: "Hun vermogen zit allemaal in de grond, daar kun je dus niet zomaar bij. Maar als het ze lukt om te verkopen, dan hoeven ze de rest van hun leven niet meer te werken.”

De meeste agrarische miljonairs zijn te vinden onder melkveehouders en vollegrondsgroenten- en granentelers. Logisch gezien de hoeveelheid (kostbaar) land die deze boeren in bezit hebben.

In totaal is 42% van de zelfstandigen in de landbouw miljonair. Naast de landbouw, zijn ook in de financiële dienstverlening en de verhuur en handel van onroerend goed relatief veel miljonairs te vinden onder zelfstandigen, meldt het CBS.

Van de huishoudens in Nederland had op 1 januari 2021 slechts 4% een vermogen van een miljoen of meer. Boeren zijn rijk omdat ze niet al hun grond en opstallen verhypothekeerd hebben. Mensen die een inmiddels veel duurder geworden eigen huis hebben met weinig hypotheek of een leuk startkapitaal dat ze goed wisten te beleggen, zijn net als boeren rijk geworden van de waardestijging. Ze hebben er niet voor hoeven werken. Ook boeren verdienden hun kapitaal niet met hun werk, ook al werken ze doorgaans langer en harder dan personeel in loondienst.

NRC - Aantal miljonairs weer gestegen in 2021, vier op de tien boeren hebben vermogen van boven miljoen, 24 apr 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
 • #30
 • 29 apr '23
 • 16:11

#25 Frank Eric:
- GLB is niet afhankelijk van hectareprijs. Volgens mij werden destijds de hectaretoeslagen bepaald aan de hand van in het verleden verkregen subsidies.
- in Frankrijk wordt de grondwaarde grotendeels gestuurd door de SAFER, een publieke organisatie, die bepaald of verkoop van boerenland voldoet aan doelstellingen van de overheid.
Criteria zijn bv: voorkeur geven aan jonge boeren, bescherming van het familiale karakter van het bedrijf, het tegengaan van speculatie en het beschermen van de natuurlijke leefomgeving. De potentiële koper moet vooraf duidelijk maken dat hij het land zal gebruiken op een manier die in lijn is met de doelstellingen van de SAFER. Zoniet mag de Safer het land 'voorverkopen'. Mede hierdoor ligt de hectareprijs in Frankrijk een stuk lager dan die in Nederland

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
 • #29
 • 29 apr '23
 • 15:08

#28 Ja, film gezien. Heeft destijds veel aandacht gekregen. Bergeon heeft een goede film gemaakt waardoor overheidsinstanties acties zijn gaan ondernemen om zelfmoord onder agrariërs te voorkomen. Nog steeds worden de zelfmoordcijfers uit 2015 gehanteerd. Ik ben benieuwd of er inmiddels recentere cijfers bekend zijn.
Onlangs werd een nieuwe film/documentaire van Bergeon uitgezonden: L'amour vache. Een aangrijpende documentaire waarbij een boerenfamilie drie jaar wordt gevolgd nadat bij één van de koeien tuberculose is vastgesteld en de hele veestapel moet worden afgemaakt.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
 • #28
 • 29 apr '23
 • 11:41

Naar aanleiding van Frank Erics #25 ("de situatie van Franse boeren lijkt mij (diametraal) anders. Er zijn veel gevallen van zelfmoord") moest ik denken aan de Franse film die vorige week op TV (Canvas) was: Au nom de la terre. Die gaat over zo'n zelfmoord, en saillant detail is dat de regisseur de zoon is van een boer die zichzelf van zijn het leefde beroofde: Christian Bergeon. Goede, aangrijpende film, met een geweldige rol van de Vlaamse Veerle Baetens.

Vermoedelijk heeft ellen-maureen colpa hem wel gezien? Plaats van handeling is het departement Mayenne.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
 • #27
 • 29 apr '23
 • 11:33

Hendrik #21, je citeert Thomas Frank: "There are millions of farmers and they are naturally disorganized: they can’t coordinate their plans one with another."

Th. Frank heeft blijkbaar nog nooit van coöperaties gehoord? Coöperaties die, althans in potentie, productie en vermarkting (van/door boeren) coördineren en daardoor marktmacht verwerven? Zie bijvoorbeeld dit artikel: "Chinese farmer cooperatives coordinate production and marketing activities of farmers and act as intermediaries in relation to external actors."

ellen-maureen colpa
ellen-maureen colpa melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen
 • #26
 • 28 apr '23
 • 22:23

Mijn excuses voor het woord subsidieslurper dan Jopie! Zo kwam je reactie in #[#19](comment:327551) op mij over. Soms kunnen ook dingen indirect worden gezegd zonder het op te schrijven. Ik las je #[#19](comment:327551) na en dat schreef je inderdaad niet en in #24 geef je aan het ook niet zo te bedoelen. Sorry!

Die 20% heb ik uit Subsidie belangrijke inkomstenbron in Europa. Die 100% geldt voor rundveehouders (vleesvee) uit het departement waar ik woon.

Het grote verschil met het rapport dat jij aan aanhaalt is denk ik te verklaren door een andere definitie van inkomen (voor- of na aftrek van rente en aflossing) en doordat in het WUR rapport de inkomens van 2015 worden gehanteerd. In 2015 was het inkomen erg laag, rond de 24.000€. Inmiddels ligt dat rond de 45.000€ (vijf jaar gemiddelde). 2022 is weer uitzonderlijk hoog met 115.000€ (agrimatie).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.