10
Fotocredits: 'Protest gegen Glyphosat am 6.6.2016 vor der Vertretung der EU-Kommission in Deutschland, Berlin', BUND Bundesverband

Flash PerspectiefVerbazing: Bas Bloem vindt glyfosaat geen reden tot paniek

Afgelopen woensdag 14 februari was de bekende Nijmeegse hoogleraar Bas Bloem te horen in Groningen over glyfosaat. Bloem staat bekend om zijn waarschuwingen tegen het gebruik van gewasbeschermingsmaatregelen omdat hij het sterke vermoeden heeft dat die de ziekte van parkinson veroorzaken. Hij zette zijn handtekening onder een oproep aan de Nederlandse regering om in de EU tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat te stemmen. In vele media liet hij weten dat hij het middel het liefst ziet verdwijnen. Lees bijvoorbeeld de Volkskrant, Skipr of BNN/Vara-Zembla.

Bloem pleit voor meer onderzoek tot er zekerheid is. Eerder leek hij een vergaand beroep op het voorzorgsbeginsel te doen: doe niet wat mogelijk schade kan hebben. De eigenlijke bedoeling van voorzorg is kwaden te wegen en in onzekerheid toch een wijs besluit te nemen

Verbazing dus alom dat het boegbeeld tégen nu opeens zegt 'nou, kalm aan maar'. Wie kun je als bezorgde burger nog als wijze autoriteit vertrouwen?

Hoogleraar De Vries (bodembiologie) zou het van haar collega neurologie ook wel willen weten.

Bas Bloem: Geen bewijs voor relatie glyfosaat en Parkinson, 19 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #10
  • 23 feb '24
  • 11:29

#9 Frank-Erik. Zo is dat. Vergiftiging met woorden is tegenwoordig algeheel maatschappelijk aan de gang. Ik heb daar schoon genoeg van, juist als het vermeende autoriteiten en media betreft. Ik heb geen zin om hun nuttige idioot te zijn. Ik probeer zelf naar behoren en probeer gif te mijden, tenzij niet anders kan omdat ik geen (corona- of complot)wappie ben en als kan zal ik de te grote gifsproeiers, juist die met woorden proberen te hinderen en te kijk te zetten. Ik snap dat dat soort gifsproeiers en hun nuttige idioten daar moeite mee hebben. Mijn rol is beperkt, omdat ik geen autoriteit ben en geen hoge boom. Ik ken mijn plek. Hoge bomen testen vind ik overigens wel amusant, zeker als ze gaan janken en de-hoge-bomen-vangen-veel-wind-test, die ik telkens toepas eigenlijk niet kunnen doorstaan. De meeste zich autoriteit wanenden vallen me tegen en zakken doorgaans door het ijs.

Elke groep krijgt de autoriteiten die het verdient.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 21 feb '24
  • 23:15

Heren, ik durf het nog niet helemaal hardop te zeggen maar het is niet ondenkbaar dat er boeiende live debatten gaan plaatsvinden in een plaatsje op de Veluwe, direct aan het station gelegen (prima verbinding met zowel Arnhem, als Utrecht, Amsterdam en Rotterdam). Nog een paar weekjes slapen en we weten het.

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #7
  • 21 feb '24
  • 22:07

@Piet #3: het lijkt inderdaad tijd voor nieuwe Rode Hoed debatten, maar Felix, Bert en ik hebben geen plannen.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
  • #6
  • 21 feb '24
  • 0:54

#5 Arend. Ik had eens een column; Weet je waar de meeste mensen doodgaan(?), waarbij ik mensen verweet dossiers morsig te maken, door het te vermengen vanuit vanuit positie en belang, omdat er op dat moment opportunisme bij hen prevaleerde. Ik ging voor de zwakste schakel, ondanks dat ik dan best medeleven heb met die zwakste schakel, omdat hij ook niet beter weet, ondanks de oogkleppen, of juist te graag wilde en het dus morsig maakte, terwijl het 2 verschillend onderwerpen zijn/waren. Mij ging het om grotere vissen die hun autoriteit misbruikten. Er zakten wederom mensen door het ijs, waarvan ik het niet verwachtte. Mensen met autoriteit, naam en faam vallen me tegen. Telkens weer in eigenlijk alle belangenclubs. (Ook ik noem Paraquat, omdat ik zie dat Bloem het eigenlijk deels goed weet, maar ook hij zaken morsig maakt. In die zin is hij een zwak mens, die graag mensen wil pleasen, omdat hij dat voor zichzelf fijn vindt).

Ik heb op Foodlog van jullie geleerd om de onzin van dossiers uit te benen, als ik iets zie wat niet klopt. (Ik heb mensen die ik hoog achtte, te lang uit de wind gehouden).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.