Misschien is hij blij met het komende budget voor (verder) onderzoek?
Afgelopen woensdag 14 februari was de bekende Nijmeegse hoogleraar Bas Bloem te horen in Groningen over glyfosaat. Bloem staat bekend om zijn waarschuwingen tegen het gebruik van gewasbeschermingsmaatregelen omdat hij het sterke vermoeden heeft dat die de ziekte van parkinson veroorzaken. Hij zette zijn handtekening onder een oproep aan de Nederlandse regering om in de EU tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat te stemmen. In vele media liet hij weten dat hij het middel het liefst ziet verdwijnen. Lees bijvoorbeeld de Volkskrant, Skipr of BNN/Vara-Zembla.
Bloem pleit voor meer onderzoek tot er zekerheid is. Eerder leek hij een vergaand beroep op het voorzorgsbeginsel te doen: doe niet wat mogelijk schade kan hebben. De eigenlijke bedoeling van voorzorg is kwaden te wegen en in onzekerheid toch een wijs besluit te nemen
Verbazing dus alom dat het boegbeeld tégen nu opeens zegt 'nou, kalm aan maar'. Wie kun je als bezorgde burger nog als wijze autoriteit vertrouwen?
Hoogleraar De Vries (bodembiologie) zou het van haar collega neurologie ook wel willen weten.
Ja, van waar die ommezwaai vraag ik me af.
— Prof. Franciska de Vries ???????????????????????? (@frantecol) February 17, 2024
Ben ook wel benieuwd wat hij vindt van het artikel.
Hij is altijd heel voorzichtig geweest als wetenschapper met zijn uitspraken.
Maar ik heb hem een paar weken geleden nog op de BioBeurs gehoord en daar was toch vrij uitgesproken.
Ha ... de beide organisatoren van de Rode Hoed- It's the food my friend-sessies. Wanneer weer? Het is allemaal sindsdien nogal verhard. En daar doen er velen zelf actief aan mee.
#2 Bert. Bloem antwoordt dus al naar gelang zijn publiek en toehoorder, zo blijkt dan.
#2 en #4 Recentelijk een nieuw artikel van zijn hand verschenen (in review), waar de omgevingsfactoren (niet alleen GWB) worden aangewezen. Ook daar word paraquat aangehaald en "gesneerd" naar glyfosaat zonder er verder veel op in te gaan.
Andere bronnen/theorieën van omgeving zoals bacteriële bijdragen zijn uit het stuk weggelaten.
Het is complex en niet eenvoudig om oorzaken te vinden en bij dit soort onderzoek (net als bij voeding) is causaliteit al helemaal moeilijk aan te tonen.
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.