1
Fotocredits: 'Salade eten', cottonbro studio, via Pexels

Flash Perspectief‘Vegetariërs en veganisten zijn vriendelijker dan vleeseters’

Hebben veganisten en vegetariërs een andere persoonlijkheid dan vleeseters? Een studie gepubliceerd in Appetite probeert hier antwoord op te geven.

De uitkomsten zouden kunnen helpen om te begrijpen waarom mensen ervoor kiezen specifieke diëten te volgen. Persoonlijkheidskenmerken beïnvloeden verschillende aspecten van het leven, onder andere leefstijlkeuzes. Daarom wilden de onderzoekers weten of persoonlijkheidskenmerken in verband kunnen worden gebracht met eetvoorkeuren. Ze namen de Big Five van persoonlijkheidstrekken als uitgangspunt: neuroticisme, extraversie, openheid voor ervaring, consciëntieusheid en vriendelijkheid.

De onderzoekers voerden een meta-analyse uit waarbij ze keken naar de data van 15 studies met bijna 70.000 deelnemers uit verschillende landen. Wat bleek? Veganisten en vegetariërs scoren gemiddeld hoger op openheid en vriendelijkheid dan omnivoren. Ook scoren veganisten hoger op openheid dan vegetariërs. De studie vond geen verband tussen neuroticisme, extraversie, consciëntieusheid en eetvoorkeur.

Het onderzoek heeft geen causale verbanden aangetoond. Het is goed mogelijk dat er third variable explanations zijn, zegt onderzoeker Christopher J. Hopwood. Vriendelijkheid is bijvoorbeeld hoger in vrouwen en dat zou kunnen verklaren waarom het nu in verband is gebracht met een vegetarisch eetpatroon.

In Nederland probeerde de dierenrechtenactivist en hoogleraar psychologie Roos Vonk (Radboud Universiteit) ooit aan te tonen dat vleeseters een andere persoonlijkheid hebben dan niet vleeseters. Het leidde tot haar conclusie dat vleeseters hufters zouden zijn. Diederik Stapel, de onderzoeker die het onderzoek voor haar uitvoerde, bleek te hebben gefraudeerd met de onderzoeksdata en moet het bekopen met het inleveren van al zijn academische eer. Zelf ontkwam Vonk ternauwernood aan een soortgelijk lot. Ze kwam later op haar stellingname terug.

PsyPost - New study finds intriguing connections between personality and dietary lifestyles, 27 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Carolien Makkink
Carolien Makkink Diervoeding
  • #1
  • 29 nov '23
  • 9:43

Zo moeilijk kan het toch niet zijn om te corrigeren voor geslacht?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.