4
Fotocredits: 'Vegetarische burger', Annika de Jong voor FL Media

FlashVegaburgers passen niet in Schijf van Vijf

Te weinig eiwit, te weinig ijzer, te weinig vitamine B12, te veel onverzadigde vetten, te zout. Dat zijn de tekortkomingen van 70 van de 75 vegaburgers die de Consumentenbond onderzocht voor de Gezondgids.

Vrijwel geen enkele vleesvervanger-met-burger-in-de-naam voldoet aan de voorwaarden van de Schijf van Vijf, en daardoor is het lastig voor consumenten om de gezonde keuze te maken. "Past een vleesvervanger in de Schijf van Vijf, dan is die volwaardig en gezond. Bijna alle vegaburgers die wij in de supermarkt aantroffen vallen buiten [de Schijf van Vijf]. Bij sommige komt dat doordat ze bijvoorbeeld iets te veel zout bevatten. Maar bij andere producten staat de voedingswaarde mijlenver van deze criteria af." Het maakt daarbij overigens niet uit of de vleesvervanger van een A-merk of van een huismerk is.

Bijna driekwart van de in vleesvervangers geïnteresseerde leden van het panel van de Consumentenbond vindt de voedingswaarde van een kant-en-klare vleesvervanger belangrijk. Belangrijker zelfs dan gezondheid, noteert Distrifood en geeft daarmee aan dat consumenten voedinsgwaarde belangrijker vinden dan plantaardig eten. Het zou een van de redenen kunnen zijn voor de stagnerende verkopen van vleesvervangers sinds vorig jaar.

Distrifood - Consumentenbond kraakt kwaliteit vegaburgers, 11 feb 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #4
 • 15 feb '23
 • 0:08

Nieuwe kandidaat.

Tsjechische wetenschappers hebben varkenscellen gecombineerd met microalgen om een nieuw nepvleesproduct te maken waarvoor geen foetaal runderserum nodig is om te groeien. Het in het lab ontworpen varkensvlees zal niet hun enige product zal zijn.
Om te zorgen voor een onbeperkte bron van de mewery-varkenscellen waarmee ze de producten in hun laboratorium in massa kunnen produceren, vormen ze een biobank om nog meer nepvleessoorten te kweken.

FoodNavigator Europe

Jos Koning
Jos Koning socioloog en musicus
 • #3
 • 14 feb '23
 • 14:09

Dit flashje is veel te kort door de bocht! Zeker omdat al direct verzadigd en onverzadigd vet door elkaar gehaald worden (het artikel van de Consumentenbond zegt niets over onverzadigd vet). Verder bevatten sommige vegaburgers weliswaar redelijk wat zout en verzadigd vet....maar nog altijd minder dan vleesburgers (aldus het artikel)!

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
 • #2
 • 13 feb '23
 • 13:55

Kroketten, pizza’s, hotdogs, frikandellen, patat, eierballen, kaassoufles en alles wat ik nog vergeet ook niet. Toch gaan ze als warme broodjes over de toonbank.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #1
 • 11 feb '23
 • 20:55

En de uit 100% vlees bestaande hamburger in de horeca voldoet ook al niet vanwege de grote berg frites + brood die het stukje platgeslagen magere gehakt vergezellen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.