8
Fotocredits: Frans Timmermans, European Parlement

Flash EnergieTimmermans verbouwt natuur tot energiecentrale

Een uitglijder voor PvdA/GL-leider Frans Timmermans. Door zijn gebrek aan feitelijke deskundigheid krijgt hij kritiek op zijn opmerking in Op1 dat kernenergie voor Nederland niet haalbaar en betaalbaar is. Zowel D66-leider Rob Jetten als de natuurkundige en CDA-voorman Bontenbal hebben kritiek. Nucleair is volgens hen onvermijdelijk als Nederland aan zijn klimaatverplichtingen wil voldoen. Bontenbal nam de gelegenheid te baat om gehakt te maken van Timmermans uitspraken. Volgens Timmermans duurt het dik 20 jaar voor een kerncentrale staat, maar de bouw van een kerncentrale kost een (ruime) jaar of tien. Het probleem is vooral dat vergunningverlening en weerstand in de weg staan.

Het meest opmerkelijk is misschien wel de opmerking van oud-statenlid Hermen Vreugdenhil (ChristenUnie). Hij merkt op dat wat Timmermans betreft duurzame energie rustig een heel groot Natura2000-gebied mag overnemen en tot industrieterrein mag verbouwen.

Om Nederland van alle energie te voorzien die we willen, moeten er mogelijk nog wel wat Noordzeeën bijgebouwd worden. Dat is een grap natuurlijk, maar wel een serieuze want daarom gaan we op zoek naar energie in Afrika: we kunnen zelf niet genoeg produceren en zijn afhankelijk van een mix aan bronnen.

Oud-weerman Gerrit Hiemstra, die recent pleitte voor cold turkey stoppen met fossiele brandstoffen, toonde zich niet overtuigd door Bontenbals repliek op Timmermans. Lars Roobol, stralingsdeskundige bij het RIVM, gaf hem antwoord. Roobol kon het niet nalaten om vol ironie duidelijk te maken dat Hiemstra's verzet bestaat uit vragen naar de bekende weg. Toch leverden de antwoorden van Roobol weer een boel informatie die nog in te kleine kring bekend is. Wie meer wil weten over de kosten van kernenergie in een energiemix die duurzaam wordt genoemd, kan terecht bij Thijs ten Brinck: Is een duurzame energievoorziening te duur, een artikel uit 2022 dat gemakkelijker leest dan de rapporten die Bontenbal en Roobol naar de hoofden van Timmermans en Hiemstra slingeren. Mogelijk ontbrak daarin nog nieuws dat wij onlangs brachten: omdat opeens een run ontstaat op uranium, is er te weinig geïnvesteerd in mijncapaciteit terwijl er nou ook weer niet erg veel te mijnen voorraad is. Dat laatste veroorzaakt een kostenklem aan het begin van de keten: mijnen zouden te duur kunnen blijken om te exploiteren.

Alle genoemde reacties op Timmermans vind je hieronder op X:

De Telegraaf - Just a moment..., 1 okt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #8
  • 2 okt '23
  • 21:56

#7 Jij kunt het ook niet loslaten hè. Maar de bouw van een kerncentrale zit iets anders in elkaar. Hierbij kun je niet steunen op onderzoeken en tests van over de hele wereld. De harde praktijk van dit soort projecten is nationaal en niet globaal.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #7
  • 2 okt '23
  • 18:55

Dat verbouwen zal wel passen in het verborgen script van onze klimaatalarmist F. Timmermans.

Nieuwe covid vaccins ontwikkelen doen ze nu al 14 keer sneller dan vroeger en de toekomstige moeten volgens de nieuwe WHO richtlijn binnen 100 dagen gereed zijn. Testfases, zelfs niet voor de vorm, zijn afgeschaft.

Met dezelfde goede wil lijkt het me dan ook niet zo moeilijk om een kerncentrale binnen een paar jaar op te leveren.

Jopie Duijnhouwer
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 2 okt '23
  • 8:54

Frank, lees Roobol (de laatste X hierboven, even op het 'naar beneden' tekentje klikken). Dan zie je dat zo'n opmerking weliswaar heel belangrijk is, maar niets met het onderwerp te maken heeft.

Over het Jevons Effect kun je hier vinden dat het een gedragsvraagstuk is.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 2 okt '23
  • 8:27

Ik vind de laatste opmerking van Hiemstra wel wat hebben: 'waar blijft het beleid gericht op structurele en grootschalige energiebesparing'? Niente, bij alle opmerkingen blijft het lustige consumeren onaangeroerd.
Het klimaat dendert ook gewoon verder. Gister, 1 oktober 2023 weer eens records aan diggelen, met op een aantal plaatsten in ZW-Frankrijk 35°C+ . September ge-eindigd als derde maand ooit met de grootste temperatuursafwijking, in de + wel te verstaan. Natuurlijk sinds men is gaan meten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.