6
Fotocredits: THT-datum, Fréderique Pruim voor FL media

Flash Dagelijkse KostTijd om de THT-datum van de verpakking te halen

Weg met de THT-datum! Onderzoekers pleiten er in Nature voor om gebruik te maken van ‘smart packaging’, een verpakking die laat zien of het voedsel bedorven is of niet. De Tenminste Houdbaar Tot-datum is veel te conservatief en leidt alleen maar tot voedselverspilling, aldus de onderzoekers.

Het komt namelijk vaak voor dat een product nog prima te eten is, ondanks dat de THT-datum al verstreken is. ‘Smart Packaging’ kan een oplossing zijn. Een voorbeeld van smart packaging is de ‘Sentinel Wrap’: een plastic folie dat van kleur verandert als het voedsel bedorven raakt. Of de ‘Lab-on-a-package’: een apparaatje dat in de verpakking is ingebouwd, dat een visueel signaal afgeeft als het voedsel bedorven is. Een ander voorbeeld: een gel die je op je het eten spuit. Dat is niet zozeer een verpakking, maar helpt wel om bacteriën te bestrijden.

De onderzoekers merken dat voedselproducenten nu nog huiverig zijn om dit soort technologieën te gebruiken. Producenten willen de consumentenprijzen niet nog verder opdrijven. Bovendien zijn er in veel landen voedingswetten en verpakkingsreglementen die het moeilijk maken om over te stappen op de nieuwe technieken.

De onderzoekers zijn in gesprek met overheden en bedrijven in de voedingsindustrie om toch de verspillende THT de nek om te draaien.

Phys.org - It may be time to eliminate the best-before date on food packaging, say smart packaging researchers, 6 mei 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Marjan van Lunteren
 • #6
 • 11 mei '24
 • 10:02

Misschien erg achterdochtig: maar wie betaald deze onderzoekers om dit te verkondigen? Wat is er mis met onze neus, ogen en oren dat we daar niet op kunnen vertrouwen?

Sytske Barkhuis
 • #5
 • 9 mei '24
 • 9:44

Een plastic verpakking + een apparaatje in de verpakking kun je alleen als onderzoeker bedenken.

Astrid Spijkers
 • #4
 • 7 mei '24
 • 14:35

Welja, 'smart packaging', 'apparaatjes in de verpakking' of zelfs een 'gel op het product' om te zien of wij nog dommer kunnen worden door niet zelf op te letten of iets nog wel eetbaar is? En hoe goed/slecht is al deze 'nieuwigheid' voor het milieu? Gaan wij dan ook daar weer meer voor betalen, want ja, de consument vervuilt wel door het te kopen.........en zo goedkoop zijn de booschappen niet meer.

Leuk om mee te spelen in laboratoria (op de universiteit), maar niet voor het echte leven.

Harry Romijn
Harry Romijn Levensmiddelenhandel
 • #3
 • 7 mei '24
 • 14:15

Ten Minste Houdbaar Tot = de datum, waarvan de leverancier garandeert, dat het product nog de minimaal aan het product te stellen eisen bezit, oftewel: de garantiedatum.
Omdat de overgrote goegemeente te lui, stupide en gemakzuchtig is, om dit tot zich te nemen, moet alles maar een dure/milieu belastendere verpakking gaan krijgen ipv wat inktdruppels op de verpakking ?
Na die THT heeft de gemiddelde mens nog uitstekende receptoren, neus, ogen, mond, om waar te nemen of het product misschien niet meer zo goed is, en vervolgens nog een immuunsysteem, wat we overigens zwaar verwaarloosd hebben omdat we het haast nooit laten werken, = plat gaan als we eens buiten Europa bij een "volksstalletje" gaan eten. ( althans: zo zei een Singaporees me dat bij eten in Thailand).
Voordeel van die THT: de slecht = te lang bewarende klant geeft niet meer de winkelier/fabrikant de schuld, maar houdt het wijselijk vóór zich.

N.B.: ik gooi ook mijn TV niet weg als de THT verlopen is. En mijn zoons de blikjes bier e.d. niet.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #2
 • 6 mei '24
 • 21:44

Slecht idee. Een oud idee overigens ook.

Smart Packaging, een term die door jonge onderzoekers vaak gebruikt worden om wat subsidie op te halen. Mijn 'eerste keer' was twintig jaar geleden voor melk. Het is nooit wat geworden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.