3
Fotocredits: Fipronil voor de kat, Cdiscount.com

Flash PerspectiefStop met die antivlooienmiddeltjes voor hond en kat

Britse onderzoekers roepen dierenartsen op om geen vlooien- en tekenbehandeling meer te adviseren aan honden- en katteneigenaren. De behandeling tegen vlooien en teken, die je normaal gesproken met een tubetje in de nek van het dier spuit, bevat de neurotoxines fipronil en imidacloprid. Fipronil, in Nederland vooral bekend van de eieraffaire in 2017, is verboden in de landbouw vanwege gezondheids- en milieugevaren. Toch belanden deze gifstoffen via honden- en kattenharen nog steeds in de natuur terwijl ze schadelijk zijn voor het ecosysteem.

Als honden gaan zwemmen komt de gevaarlijke stof in het oppervlaktewater terecht; daar gaat insectenleven aan dood. Fipronil leidt bovendien tot sterfte onder jonge vogels, omdat vogels de honden- en kattenharen gebruiken voor nestbouw.

De gifstof kan tot wel 28 dagen op de handen van de eigenaren blijven zitten. De honden- en katteneigenaren wassen hun handen na het aanbrengen, wat extra verontreiniging via het rioolwater veroorzaakt.

De onderzoekers vinden dat dierenartsen honden- en katteneigenaren maar beter kunnen adviseren om de rug van de hond of kat, waar de vlooien zich het liefst nestelen, regelmatig te wassen.

The Guardian - Vets urged to stop giving pesticide flea treatments after river pollution study, 13 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #3
  • 17 feb '24
  • 12:37

Ik gebruik een pil voor mijn hond (Bravesto), die officieel 3 maanden werkzaam is (maar volgens vele berichten 5). Dat gif zal druppelsgewijs (letterlijk) in het milieu terecht komen. Het is kiezen tussen 2 kwaden. Mijn vorige husky kreeg Lyme, met zware consequenties.

@2: er is een recent onderzoek naar in de Ooypolder, waar vee vrij loopt in de uiterwaarden. De anti-parasitaire middelen in de mest blijken het bodemleven aanzienlijk aan te tasten....

Ted de Laat
Ted de Laat voorheen Food- en agri-economie, nu onderwijs
  • #2
  • 15 feb '24
  • 12:10

doordat vogels de haren gebruiken voor hun nest wordt het probleem alleen maar erger. En?.... denken we wel eens aan ontwormingsmiddellen die in (ook bio) landbouw worden gebruikt. Dit is blijvend en zit dus ook in vermeende bio-mest/compost van bio-bedrijven (of ??).

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 13 feb '24
  • 19:50

Vorig jaar kwam Wageningen Environmental Research tot dezelfde verontrustende constatering. Het onderzoek is gepubliceerd in Science of Total Environment.

Waarom niet onmiddellijk stoppen met de verkoop van producten die deze stoffen bevatten omdat andere methodes ook gebruikt kunnen worden voor honden en katten? Er komen steeds meer honden bij terwijl veel mensen hun huisdieren buiten uitkammen om te voorkomen dat ze moeten stofzuigen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.