39

Flash‘Sjakie’ gaat praten met Remkes

Boeren blokkeren de wegen en wekken woede. Hun leiders willen niet aan tafel met gespreksleider Johan Remkes om het toch over de stikstofcrisis te hebben en die samen op te lossen. Zonder serieuze toezeggingen dat alles bespreekbaar is en belangrijke zaken van tafel kunnen, komen we niet. Dat zeiden ze en spraken ze samen af tijdens het grote protest in Stroe.

Toch doorbrak op donderdagmiddag de oude boerenkoepel LTO Nederland de blokkade. Na een telefoontje van premier Rutte om toch aan tafel te komen, geeft voorzitter Sjaak van der Tak het in Stroe gesloten verbond met zijn boerencollega's op. Hij gaat praten met Remkes. Daarmee zou hij de afspraken in Stroe niet schenden. Hij heeft immers iets binnengehaald: een gesprek zonder taboes. Onzin, zegt actieboerenbaas Mark van de Oever van de Farmers Defence Force. 'Sjakie' - zoals hij Van der Tak noemt - heeft niks binnengehaald. Iets bespreken is leuk, maar het gaat om beleid van tafel krijgen. Volgens Van den Oever wil Van der Tak op het pluche wat er van de boerenzaak rest verdelen en verraadt hij daarmee zijn leden. LTO-leden moeten nu zelf maar bepalen wat ze met hun baas willen, zegt hij in een nauwelijks verholen oproep om de koepel van binnenuit op te blazen.

Rutte heeft nu één boerenbaas aan tafel die meteen wordt geëxcommuniceerd door de echte protestkern. De harde actieboeren zullen niet volgen en staan inmiddels internationaal in de belangstelling van de anti-WEF en rechts-populistisch beweging; dat podium zullen ze verder gebruiken. Inmiddels is de BBB van Caroline van der Plas het nieuwe politieke midden van een aan alle kanten geradicaliseerd Nederland.

Hoe dit verder gaat? De scheuring in boerenland is definitief, zodat Den Haag niet kan zeggen dat Remkes via Van der Tak met 'de boeren' of zelfs maar met 'boeren' aan tafel zit.

Zo bekeken, moet de vraag gesteld worden waarom de regering nog zo graag met boeren wil praten om het polderend eens te worden. Dat gaat immers niet meer lukken. Er moet een wijs Haags politiek besluit worden genomen. Rutte heeft de laatste flinter boereneenheid stuk geschoten en daarmee het poldergesprek met 'de boeren' verder zinloos gemaakt. Remkes klus zit er nu al op. Rutte kan het regeringsbeleid doordrukken en zal daar duidelijk over moeten zijn. Het leger kan vervolgens de orde handhaven en uiteindelijk zal Nederland overgaan tot de orde van de dag in de Tweede Kamer waar over eventuele aanpassingen van falend beleid politiek besloten moet worden door de wetgevers - dat wil zeggen de leden van de Tweede en Eerste Kamer.


AD - LTO na telefoontje Rutte toch om de tafel met bemiddelaar Remkes: ?Toezegging dat er geen taboes zijn?, 28 jul 2022
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Coen Hubers
Coen Hubers Food- en agri-economie
 • #39
 • 30 jul '22
 • 13:29

#36 Probeer het gewoon nog een keer: FISCALITEIT (6:50).

Cees smeert met stroop maar zal denken dat Remkes nog van de Wal de klus kan klaren en sorteert voor op langdurige gebiedsgerichte processen.

Waarbij vooruitlopend een staatscommissaris uiteraard wel nadenkt over de fiscale aspecten van de hele operatie. En alvast wat kooltjes uit het vuur haalt en bij Kaag in de winkel gooit.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #38
 • 30 jul '22
 • 13:05

Piet, hoe dat ook zij: het barst van de dubbelleden. FDF en LTO tegelijk, en dat scheurt nu.

Piet Hoogland
Piet Hoogland land- en tuinbouw
 • #37
 • 30 jul '22
 • 12:57

Er wordt nu wel gezegd dat LTO de grootste boerenkoepel is. Maar is dat ook zo?
Bij LTO zijn er ook een hoop gast leden. ( zonder stemrecht). Veel agrobedrijven (RFC, Agrifirm, etc) zijn ook gast lid van LTO. Volgens de statuten van LTO kan iedereen gast lid zijn van LTO. Hoeveel leden (met stemrecht) van LTO werkelijk een boerenbedrijf hebben is onbekend. Bij LTO, als grootste boerenkoepel, kan een groot vraagteken worden gezet.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #36
 • 30 jul '22
 • 12:29

#34, ik zag een video van een journaal-uitzending waarin gevraagd wordt wie 'de boeren' vertegenwoordigt. Antwoord: Agractie (Bart Kemp) en FDF (Mark van den Oever) delen veel leden met LTO. Daarom: duim voor je Kremlin-watching van de boerenlobby.

NOS heeft nog niet helemaal door de LTO definitief verdeeld is tussen zichzelf en FDF en Agractie en daarom geen identiteit meer heeft. Sjaak weet dat hij als CDA'er geen keus heeft en vooruit moet, maar als Bart het ziet weet hij dat hij uiteindelijk beslist. Mark valt uiteindelijk buiten de boot - té - maar hun achterbannen staan aan dezelfde kant van de scheuring binnen LTO.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #35
 • 30 jul '22
 • 11:15

Vermakelijk toch al die goeroes die maar over de klepel blijven leuteren zonder de klok te hebben gevonden.
Van der Tak en Veerman: lees (en probeer te begrijpen wat er staat) in Foodlog 15 juli j.l.: Logica breekt ongemerkt haar klomp over stikstof. Dan hebben jullie een klok met een klepel om gefundeerd commentaar te leveren, en komt er misschien enig begrip voor de houding van de sector in de Gelderse Vallei.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.