5
Fotocredits: 'Unilever', Judgefloro

FlashSchumacher terug bij Unilever als opvolger Alan Jope

Eind 2023 blijkt 1 juli 2023 te zijn. Dan vertrekt Unilever-topman Alan Jope na 37 jaar bij Unilever en dat is eerder dan verwacht. Ook zijn opvolger is onverwacht: Hein Schumacher, nu nog ceo van Nederlands grootste zuivelcoöperatie Royal FrieslandCampina.

Jope moet versneld het veld ruimen nadat hij zich de ontevredenheid van zijn aandeelhouders op de hals gehaald heeft. Zo mislukte de overname van de consumentendivisie van GlaxoSmithKline, kampt Unilever met een hoge kostendruk en de hoogste inflatie in decennia die het bedrijf probeert te compenseren met prijsverhogingen, waardoor de relaties met consumenten en supermarktketens moeizaam zijn. Ook is het aandeel Unilever nauwelijks in beurswaarde gestegen sinds Jope in 2019 ceo werd. Dat de activistische belegger Nelson Peltz zijn pijlen op het bedrijf gericht heeft en inmiddels tot het bestuur is toegetreden, leidt tot extra druk.

Juist Peltz is te spreken over de benoeming van de Nederlander Hein Schumacher. "Net als al mijn collega-bestuurders van Unilever steun ik Hein van harte als onze nieuwe CEO en kijk ik ernaar uit om nauw met hem samen te werken om aanzienlijke duurzame waarde voor belanghebbenden te realiseren", zei Peltz in een verklaring. De 51-jarige Schumacher is geen vreemde bij Unilever: in 1997 begon hij er als Finance Manager. Via Ahold, H.J. Heinz en Royal FrieslandCampina (sinds 2015 als cfo en 2018 als ceo) maakt hij het cirkeltje weer rond.

Volgens Bloomberg zou de benoeming van Schumacher, met diens achtergrond in voedingsmiddelen, aanleiding kunnen zijn om het debat aan te gaan over de vraag of Unilever zijn voedingsmiddelenactiviteiten moet afscheiden van zijn persoonlijke verzorgingsdivisie, of ten minste zijn ijsdivisie moet afstoten.

Schumacher laat een al jarenlang worstelend FrieslandCampina achter. Het bedrijf verloor markten, heeft moeite zijn A-merk status te bevestigen en maakt met moeite bescheiden winsten. Het jaar 2022 zal het bedrijf door de schaarse hausse op de zuivelmarkt vermoedelijk met opverende resultaten afsluiten.

Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?, 30 jan 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #5
 • 2 feb '23
 • 15:12

Ik denk dat eerst die beroemde splits tussen voeding en non-voeding zal gaan plaatsvinden.
Parallel zijn ze al bezig om 'fabrieken' te sluiten, of uit te besteden cq te verkopen.
En zet die trend door en je weet dat inderdaad Unilever Philips achterna gaat.
Nu maar open dat er de equivalente ASML's en NXP's zijn ontstaan onder de vleugels van Unilever.

Jan Peter van Doorn
Jan Peter van Doorn Marketing en reclame
 • #4
 • 2 feb '23
 • 13:29

Ze hebben een man binnen gehaald met een vooornamelijke financiële achtergrond. Er komt een strak financieel beleid, kostenbesparingen, afstoten, synergieën om vooral de aandeelhouders rustig te houden.

De grote vraag is inderdaad of dat gaat lukken. Je snijdt je niet de winst in (op langere termijn) zei ooit Jan de Soet, president directeur KLM.

Te vrezen valt toch voor nutrition en icecream (bij elkaar 18 miljard van de totaal 52 miljard omzet). Dus al je dat verkoopt (het is een moeilijke en slecht renderende markt) houd je toch een respectabele 35 miljard over.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #2
 • 30 jan '23
 • 20:32

Ik sluit het ook niet uit. En wat ik dan ook niet uitsluit is dat beide innovatiecentra (RFC en Unilever) te Wageningen twee plekken wordt waar het nog stiller zal worden. Overigens hebben RFC en Unilever beide dezelfde uitdaging a) duurzaamheid in de praktijk gaan toepassen, b) nadenken over de toekomstige portfolio (waar plant-based een onderdeel van gaat zijn).

Let's see.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #1
 • 30 jan '23
 • 18:55

Wat gaat de toekomst brengen?

Ik zou niet durven uitsluiten dat RFC uit elkaar zal vallen (wat Schumacher nog kon tegenhouden) en dat Unilever zal worden opgesplitst (wat Polman nog kon tegenhouden en waar Jope geen slinger meer aan wist te geven).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.