0
Fotocredits: 'Smeltende Gorner gletsjer bij Zermatt, Zwitserland', Annika de Jong

Flash PerspectiefReisjes over de Rijn lastiger, gletsjers krimpen 10% in 2 jaar

De Zwitserse gletsjers smelten ongekend snel: in 2 jaar met extreme hitte krompen ze met wel 10%. Dat is net zoveel ijsverlies als in de periode van 1960 tot 1990. Het treurig stemmende nieuws is te lezen in een persbericht van de Swiss Commission for Cryospheric Observation (SCC) van de Zwitserse Academie van Wetenschappen.

De krimp van de ijskappen is de grootste sinds de metingen begonnen. De oorzaak? Weinig sneeuwval in de winter en hoge zomertemperaturen vormden een dodelijke combinatie voor de gletsjers.

De gletsjers verloren een recordvolume van 6% in 2022 en 4% in 2023. Tot nu toe werden jaren met een ijsverlies van 2% als ‘extreem’ gezien.

De Zwitsers zijn hard op weg om met een nieuwe klimaatwet het tij nog te keren. Het land wil minder op fossiel leunen en in 2050 klimaatneutraal zijn. De Zwitserse regering maakt er miljarden voor vrij. Dat heeft echter alleen zin als ook de rest van de wereld meedoet. Omdat de Engelse premier Sunak onlangs zei wat rustiger aan te willen doen met maatregelen tegen koolstofemissies, gaf hij onlangs de facto het startschot om ook andere landen laten slabakken.

De smeltende gletsjers hebben onder meer invloed op de logistiek in Europa. Enkele dagen geleden schreven we over de Rijn die minder bevaarbaar wordt om de gletsjers niet genoeg smeltwater meer leveren. Het betekent dat het intensieve vrachtverkeer over water naar en vanuit het achterland zal afnemen en naar via spoor of weg zal uitwijken.

Deutsche Welle - Swiss glaciers shrink by record 10% in just 2 years ? report ? DW ? 09/28/2023, 28 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.