2
Fotocredits: Dion Graus, midden, Tweede Kamer Livestream

Flash VoedselketenPVV, de PvdD met een rauw randje schaap

Pieter Omtzigt liep weg van de onderhandelingstafel voor de kabinetsformatie. Of er een rechts kabinet komt, is de vraag. Logischer lijkt nu óf een zakenkabinet óf een poging tot formatie over links met de VVD, D66 en ChristenUnie. Voor de onvrede in het land is het laatste vermoedelijk een minder goede oplossing. Een zakenkabinet gaat een drukke Kamer opleveren omdat er geen achterkamertjesoverleg meer zal zijn tussen kabinet en coalitie, maar biedt wel de ruimte voor de therapie die de Nederlandse politiek al jaren mist.

's Lands financiën zouden de reden zijn waarom Omzigts NSC breekt. Maar ook op landbouw botert het niet, schrijft Boerenbusiness. Daar knettert het zelfs.

Boerenbusiness schrijft over een debat in de Tweede Kamer tussen Caroline van der Plas van BBB en Kamerlid Harm Holman van NSC. Holman wil de veestapel laten krimpen omdat hij de stikstofdoelen wil halen. Van der Plas snapt daar niets van omdat zij denkt dat die "hele belachelijke stikstofwet" van tafel kan als hij namens de boeren daar aan meewerkt.

Holman vatte het meningsverschil samen als: "Ten diepste willen wij alle twee hetzelfde: we willen perspectief voor de boeren en we willen zorgen dat ze niet verzuipen in hun eigen shit. Daar zijn wij het over eens, maar de weg daarnaartoe zien we verschillend." Pieter Grinwis (ChristenUnie) dreef vervolgens een wig tussen de twee partijen: "Het was dus niet alleen een mooie gedachtewisseling tussen BBB en NSC. Ik denk dat het ook een soort van formatiegesprek was."

Als klap op de vuurpijl zei de PvdD-achtige Dion Graus namens de PVV dat Van der Plas hem 'genaaid' had omdat hij haar tegemoet was getreden met de sympathieke opmerking "Mag de wolf ook af en toe een schaap eten? Dat wordt vergoed. Boeren krijgen vaak meer dan de slachtprijs." Van der Plas had Graus vervolgens verweten tegen de vee-industrie te zijn.

Ooit voorspelden we het al: de intensieve veehouderij scheidt de partijen. NSC blijkt het linkse CDA/ChristenUnie op dat gebied. BBB is het rechtse CDA en de PVV ontpopt zich op het gebied van dierenwelzijn als de allergrootste Partij van de Dieren ooit, zij het met een rauw randje natuurinclusief schaap.

Boerenbusiness - Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet - Analyse Politiek, 8 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 11 feb '24
  • 22:43

Ik neem aan dat de PvdD wel de rechtsstaat respecteert en geen 'koelkast' heeft , snap de vergelijking hierboven dus niet: 'de PVV, de PvdD met een rauw randje schaap'.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
  • #1
  • 9 feb '24
  • 12:25

Hierboven worden financiën en landbouw als mogelijke redenen voor Omtzigts stap genoemd. Ik geloof er niets van. Omtzigt heeft vanaf het begin gezegd dat hij niet met de PVV wilde regeren: niet alleen vanwege de rechtsstaat-argumenten maar zeer waarschijnlijk ook omdat Wilders, in de goed gekozen woorden van Tommy Wieringa, een "geperoxydeerde proleet" is, die geen gelegenheid voorbij laat gaan om anderen te schofferen en te demoniseren. Van de kopvoddentaks tot het tuig van de richel dat journalisten zouden zijn, via tweets over Kaag als "Heks." en tsunami's van asielzoekers in Kijkduin: de man zit vol haat en zaait diezelfde haat ook nog eens lustig rond. Natuurlijk had Omtzigt daar geen zin in. Maar kennelijk durfde hij dat niet te zeggen.

Het raadselachtige is dat Omtzigt, gezien bovenstaande, überhaupt in gesprek is gegaan met Wilders. Dat zou dan weer verklaard kunnen worden doordat gebleken is dat een groot deel van het NSC-electoraat wél voorstander is van samenwerking met de PVV, maar dat maakt het allemaal nóg raadselachtiger: hoe kom je erbij om op iemand te stemmen die vrij duidelijk zegt dat hij niet met partij X wil werken, terwijl je zelf wél graag zou zien dat er met partij X wordt samengewerkt? Ik weet het, kiezers zijn niet altijd rationeel, maar dit is regelrecht schizofreen. "Ja, ik weet dat Pieter niet met de PVV wil samenwerken. Ik stem op Pieter omdat samenwerking met de PVV mij een goede zaak lijkt." Voer voor psychologen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.