3
Fotocredits: 'Sinaasappels bij de Albert Heijn', Alf van Beem

Flash Dagelijkse KostPrijs verse groente en fruit vermoedelijk flink omhoog

Dat voorspelt Bloomberg als gevolg van de vroege hitte en droogte in Spanje. De temperaturen tikten in april in Murcia de 40 graden Celsius aan, 15 graden hoger dan normaal.

Al 32 maanden kampt Spanje met droogte. Voorspellingen van de VN zien er een voorbode in van een blijvende trend: 74% van Spanje zou in de toekomst verwoestijnen.

De uitblijvende regen en droogte hebben gevolgen voor de voedselproductie. Naast olijfolie, wijn en varkensvlees produceert Spanje bijna een kwart van de verse groenten en fruit in de Europese Unie.

Mogelijke alternatieve leveranciers hebben het ook moeilijk. Frankrijk kampt in het zuiden van het land met droogte zodat ook daar de productie van exportfruit vermoedelijk krimpt. Marokko, een grote producent van citrusvruchten en vruchtgroenten (met name tomaten), kampt eveneens met productieproblemen als gevolg van droogte en hoge kunstmestprijzen.

De ontstane situatie zal waarschijnlijk uitmonden in een flink lager aanbod en daarom hogere prijzen voor Europese consumenten. Spanje exporteert in het winterseizoen en voorjaar groenten naar het noorden van de EU. In de zomer en herfst komen verse groenten vooral uit het noorden van Europa. Hoge productiekosten (kunstmest en gasprijzen in de winter toen de huidige planten werden opgezet) in het noorden zullen deze zomer vermoedelijk ook daar het aanbod beperken. Voor populair fruit als nectarines en citrusvruchten is Spanje de cruciale leverancier binnen de EU.

Bloomberg - Bloomberg - Are you a robot?, 6 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 7 mei '23
  • 13:46

Ach ach wat een geklaag weer. Spanje kan beter eens naar de buren aan de overkant der Méditerranée kijken, zoals bijvoorbeeld Israel en Algerije, met 90% woestijn en desondanks jaar-na-jaar groeiende groenten en fruitopbrengsten.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 7 mei '23
  • 10:18

En zo'n rioolwaterproject in Frankrijk is niet zonder risico's: het land heeft een hoog humaan antibioticagebruik. Dat spoelt al deels uit via de rivieren, maar bij toepassing direct op het land zijn nieuwe problemen te verwachten.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #1
  • 7 mei '23
  • 8:42

Hier een artikel over de 'levant' van Spanje, het gebied rond Murcia, dat door het grote omleidingsproject van de Taag, een rivier in Spanje, vruchtbaar werd gemaakt dmv irrigatie: link . Van oorsprong was het gebied al woestijnachtig. Jullie raden het al: de Taag voert onvoldoende water aan, door dalende neerslagcijfers. Verder wordt het er veel heter, veel vroeger en ook veel later, wat op zich al allerlei problemen geeft.
Ook in Frankrijk problemen, waar bijvoorbeeld abrikozen- en nectarine-kwekers rond het gebied bij Perpignan vrezen voor het overleven van hun bomen. Elders is er een project van irrigatie dmv rioolwater, van wijnranken: appellation 'égout'?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.