0
Fotocredits: 'Kijk, vergelijk & kies', campagne VWS

Flash GezondheidPortugezen over 3 maanden al aan de Nutri-Score

Portugal is het achtste land in Europa dat de Nutri-Score officieel invoert als maatregel om gezond eten te bevorderen. Dat kondigt de Portugese overheid aan in de officiële Staatscourant. Portugal sluit zich daarmee aan bij de 7 EU-landen (Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Spanje) plus Zwitserland die de score al hebben ingevoerd.

Volgens diverse onderzoeken ondersteund door het Nationaal Programma ter Bevordering van Gezonde Voeding (PNPAS) begrijpt 40% van de Portugese bevolking de voedingswaarde-informatie op de etiketten van voedingsmiddelen niet en is dat voor mensen met een lage opleiding nog moeilijker. Een kleurcode-systeem op de voorkant van verpakkingen is beter te begrijpen en maakt het 3 tot 5 keer waarschijnlijker dat consumenten een gezonder voedingsmiddel kiezen.

Portugal draagt zijn directoraat-generaal Gezondheid (DGS) op binnen een periode van 120 dagen het goedkeuringsproces van dit systeem voor producenten (het is facultatief), een communicatiecampagne voor consumenten en het toezicht op en de evaluatie van de toepassing van het systeem op te zetten.

Dat is voortvarend. In Nederland duurde het van eind 2019, toen staatssecretaris Paul Blokhuis aankondigde dat Nederland de Nutri-Score zou gaan gebruiken, tot 1 januari van dit jaar voor de invoering zijn beslag kreeg. Na vele mitsen en maren in ons land, ging de publiekscampagne om het begrip 'categorie' te verduidelijken afgelopen week eindelijk van start.

Portugal adopts food traffic light system, 8 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.