3
Fotocredits: Dr. Kees Scheepens, Kees Scheepens

FlashPigster-vlees bij Lidl in 2024

Bij Lidl koop je inmiddels alweer 5 jaar Kipster-eieren, die witte in een langwerpig blauw doosje. De dieren eten voer dat gemaakt is door voerbedrijf Nijsen uit Veulen (L) van resten uit de levensmiddelenindustrie (brood, koekjes, winegums, aangevuld met alles wat de dieren nodig hebben om gezond te blijven) en zijn gehuisvest in een diervriendelijk verblijf. Daarmee claimt Kipster de duurzaamste legkippenboer ter wereld te zijn.

Afgelopen vrijdag maakte de Kipster-organisatie in Amsterdam bekend dat Pigster op komst is, een concept voor diervriendelijk gehouden varkens. Net als bij Kipster 5 jaar geleden, stelt Lidl zich garant voor de afname van de varkens zodat de eerste proefboerderij in het Brabantse Oirschot kan worden gebouwd.

Dat gaat gebeuren naast de woonstede van de Berkshire-varkens die oud-dierenarts Kees Scheepens daar buiten houdt. De Pigster-varkens kunnen straks naar buiten om te wroeten en in de modder te spelen. De proefboerderij kan meteen al vrij van luchtwassers of roostervloeren worden gebouwd en heeft toch een lage ammoniakuitstoot omdat de dieren niet op een mestkelder worden gehouden maar een toilet krijgen waar poep en pies worden gescheiden. Poepen doen ze in een zogeheten 'poepoir'. In 2024 ligt het eerste Pigster-varkensvlees in de Lidl-schappen, mits het lukt met het verkrijgen van alle vergunningen.

De Telegraaf - Just a moment..., 18 dec 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 18 dec '22
  • 18:30

#1 Wouter, als je in het stukje hierboven op de naam van kees scheepens klikt, dan kom je op een pagina waar onderaan een uitzending met Leon Mazairac hangt. Ergens in het laatste kwart kun je de snoepautomaat in actie zien in het urinoir.

Kees houdt al jaren vol. Hopelijk gaat dit concept lukken. Met de handtekening van Lidl onder de afname is een grote sprong gemaakt.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 18 dec '22
  • 17:07

Omgekeerde wereld.
'voer . . . . aangevuld met alles wat de DIEREN nodig hebben om gezond te blijven . . . . '
Vul het voer liever aan met alles wat het varkensvlees voor de MENS gezond maakt, want daar gaat het om, denk daarbij aan omega 3 vetzuren.

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 18 dec '22
  • 16:16

In het bericht hierboven staat dat de varkens in een poepdoos poepen. Niet waar ze in piesen. Ik denk in een pisbak. Enige jaren geleden vertelde Kees Scheepens me over zijn, nog maar net begonnen experiment. Hij wilde varkens leren op een pisplek te piesen. Hij had een snoepautomaat gemaakt, gevuld met goedkoop kindersnoep. De automaat stond in een hok op zijn erf achter zijn huis. In het hok een varken. In de vloer een sensor die vocht signaleert. Als een varken pieste kwam uit de automaat een snoepje rollen. Het varken leerde dat een potje piesen wordt beloond.
Scheepens wist dat urine en poep afzonderlijk meer waard zijn dan gemengde mest.
Als het er echt van komt is zijn opzet geslaagd. Nobelprijsje?
Nota bene: voor het goedkoopste snoep om varkens mee te belonen kan hij vast wel terecht bij Nijsen in Veulen. Daar worden mislukte M&M's met vrachtwagens tegelijk binnen gereden. Voor de varkens.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.