10
Fotocredits: 'Apples', pixabay

Flash GezondheidPAN verklaart appels onveilig voor baby’s en peuters

Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) onderzocht 31 appelmonsters gekocht bij verschillende verkooppunten in 3 steden op resten van bestrijdingsmiddelen. De appels waren afkomstig van Nederlandse en van buitenlandse telers. Alle Nederlandse gangbare appels waren besmet met 'resten van de meest gevaarlijke pesticiden', aldus PAN-NL. Per monster werden gemiddeld 3,3 verschillende stoffen gevonden. De appels uit het onderzoek hadden tussen de 0 en 7 residuen in en op zich.

Babyvoeding mag niet meer dan 0,01 mg/kg residuen van pesticiden bevatten. Van de 30 onderzochte gangbare monsters voldeden 2 monsters aan deze norm. Volgens PAN-NL betekent dit dat 93% van de onderzochte gangbare appels niet geschikt is voor baby’s en peuters.

PAN-NL adviseert biologische voeding voor baby’s, peuters, kinderen, zwangere vrouwen en andere kwetsbare groepen. Ook spoort de actiegroep supermarkten aan om in te zetten op steeds meer producten van biologische oorsprong.

Toch hoeft het niet per se biologisch. PAN-NL ontdekte ook appels zonder of vrijwel zonder residuen. Dat betrof een in Nederland geteelde biologische appel uit streekwinkel de Gieterij in Wageningen, maar ook twee door Albert Heijn uit Frankrijk en Zuid-Afrika geïmporteerde gangbare appels. Verder werd bij appels van Albert Heijn gemiddeld het laagste aantal (1,8) residuen gevonden.

Pesticide Action Network - We onderzochten appels, 2 nov 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #10
 • 6 nov '23
 • 16:34

Ja, appels van buiten de EU worden gecontroleerd, op de door de EFSA opgestelde limiten. Die limieten omhelzen ook de pesticiden die hier niet meer gebruikt mogen worden die als schadelijk voor mens en milieu worden beschouwd. Die appels zou ik zeker schillen.

Met de thee is dat ligt dat anders, die kun je niet schillen. De Duitse Öko-Test (nov 2023) heeft 15 merken zwarte thee onderzocht. Hiervan scoorden er slechts 2 "Gut". Op de anderen werden nogal wat residuen van pesticiden en chloorverbindingen aangetroffen. De aangetroffen pesticiden thiacloprid, clothianidin en thiamethoxam zijn verboden onder de Rainforest Alliance certificering. Maar er zijn tijdelijke vrijstellingen voor de drie stoffen in de theeteelt.

------
Heb je eigen of onbespoten appels, maak dan je eigen appelschillenthee (van gedroogde schillen), heb ik in Turkije leren drinken.

Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
 • #9
 • 4 nov '23
 • 17:20

Onderzoek van Pan kan ook zijn: voldoen de huidige richtlijnen wel voor ons ideaalbeeld.

Als je tegen bestrijdingsmiddelen bent, zeg dat dan gewoon. In plaats van een quasi onderzoek te gebruiken.

Dan gaat de discussie inhoudelijk over de effecten van pesticiden, herbiciden en insecticiden etc.

Volgens mij moet dat de boodschap zijn.

Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
 • #8
 • 4 nov '23
 • 8:57

@Joep. Import wordt gecontroleerd.

Beetje de ethyleenoxide recall meegekregen?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #7
 • 3 nov '23
 • 23:59

#5, Sander, steeds is er weer nieuwtje nodig. PAN construeert getallen.

Zelfs wij worden het een beetje moe sinds 2017.

Lezers: lees dat oudere stukje vooral en ook de stukjes onder LEES OOK daar.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #6
 • 3 nov '23
 • 22:44

Voldoen de import appels van buiten de EU ook aan onze (veilige) wetgeving?

Ik gooi de fruitschillen niet in de compostemmer maar bij het restafval, want Imazalil, Difenyl, Fenylfenol, Natriumfenylfenol, Tiabendazol, Natamycine, Montaanzuuresters, Geoxideerde polyethylene was, Kaliumpersulfaat en stikkers lusten de wormen in mijn moestuintje niet.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.