10
Fotocredits: 'Apples', pixabay

Flash GezondheidPAN verklaart appels onveilig voor baby’s en peuters

Pesticide Action Network Netherlands (PAN-NL) onderzocht 31 appelmonsters gekocht bij verschillende verkooppunten in 3 steden op resten van bestrijdingsmiddelen. De appels waren afkomstig van Nederlandse en van buitenlandse telers. Alle Nederlandse gangbare appels waren besmet met 'resten van de meest gevaarlijke pesticiden', aldus PAN-NL. Per monster werden gemiddeld 3,3 verschillende stoffen gevonden. De appels uit het onderzoek hadden tussen de 0 en 7 residuen in en op zich.

Babyvoeding mag niet meer dan 0,01 mg/kg residuen van pesticiden bevatten. Van de 30 onderzochte gangbare monsters voldeden 2 monsters aan deze norm. Volgens PAN-NL betekent dit dat 93% van de onderzochte gangbare appels niet geschikt is voor baby’s en peuters.

PAN-NL adviseert biologische voeding voor baby’s, peuters, kinderen, zwangere vrouwen en andere kwetsbare groepen. Ook spoort de actiegroep supermarkten aan om in te zetten op steeds meer producten van biologische oorsprong.

Toch hoeft het niet per se biologisch. PAN-NL ontdekte ook appels zonder of vrijwel zonder residuen. Dat betrof een in Nederland geteelde biologische appel uit streekwinkel de Gieterij in Wageningen, maar ook twee door Albert Heijn uit Frankrijk en Zuid-Afrika geïmporteerde gangbare appels. Verder werd bij appels van Albert Heijn gemiddeld het laagste aantal (1,8) residuen gevonden.

Pesticide Action Network - We onderzochten appels, 2 nov 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #1
  • 3 nov '23
  • 15:02

En als de appel geschild wordt??

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 3 nov '23
  • 15:17

#1 "Naar aanleiding van het onderzoek adviseert PAN-NL kwetsbare groepen, zwangere vrouwen en gezinnen om voor baby ‘s, peuters en kinderen alleen appels (en andere levensmiddelen) te kopen, die zonder chemische bestrijdingsmiddelen zijn geteeld. Dus te kiesen voor biologisch. In het geval er toch bespoten appels gekocht of gekregen zijn, verwijder dan in ieder geval voor consumptie de schil."
Aldus PAN .

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #3
  • 3 nov '23
  • 16:01

Ik denk dat het grootste probleem is dat sommige goed gekeurde bestrijdingsmiddelen voor biologisch gebruik helemaal niet zo veilig zijn.
Spinosad, pyganic (pyrethrin), azadirachtin zijn allemaal biologisch toe gelaten, maar bepaald niet ongevaarlijk.
Komt nog bij dat sommige insecticiden opgenomen worden door de plant en dus met schillen niet verwijderd worden.
Het is en blijft een probleem

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #4
  • 3 nov '23
  • 18:51

Als de ‘kwetsbare groepen’ (definitie?) – in dit geval wat betreft gifappels – uit de wind gehouden worden blijft er nog genoeg gif over dat via ander voedsel en andere wegen tot hen komt. Waarom zou max. 0,01mg/kg voor het kleine grut nog veilig zijn en wat meer niet? Misschien is meer wel beter. Des te eerder zijn de aankomende volwassenen eraan gewend en daardoor beter toekomstbestendig.

Sander Koning Labadie
Sander Koning Labadie Kwaliteitsmanagement
  • #5
  • 3 nov '23
  • 19:04

Kop kan ook zijn:
Alle onderzochte appels voldoen aan de wetgeving.

Maar als je een norm gebruikt die niet voor fruit geldt dan voldoen een aantal appels niet.
Zo kan ik het ook:

Ik zal voortaan de microbiologische richtlijnen voor drinkwater gaan gebruiken voor vers vlees, dan voldoet veel vers vlees ook niet. Want ja, dieren hebben water gedronken.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.