0
Fotocredits: Nederlandse wijnoogst 2023, Manon de Boer

Flash Dagelijkse KostNederwijnpionier Marius van Stokkom overleden

Marius van Stokkom was in 1977 één van de eerste wijnboeren in Nederland. Waar in Limburg van oudsher wat wijnbouw plaatsvond, begon Van Stokkom te experimenten in het West-Brabantse Made. Op zijn domein de Linie begon hij met een veertigtal druivenrassen. Uiteindelijk hield hij op de 1 hectare grote wijngaard 7 rassen over, waarmee hij jaarlijks tussen de 8.000 en 10.000 flessen produceerde: twee derde wit, een derde rood.

De wijnen van Van Stokkom wonnen diverse buitenlandse prijzen; de eerste was een zilveren medaille in 1984. De Linie-wijnen werden tot in de businessclass van KLM geserveerd.

In Van Stokkom’s voetsporen volgden veel nieuwe Nederlandse wijnboeren. Nederland leek in eerste instantie niet het meest geschikte land voor de productie van wijn, maar door het veranderende klimaat hebben wijnboeren het steeds makkelijker.

Inmiddels timmeren 165 wijnboeren aan de weg met hun Nederwijnen. Afgelopen jaar oogstten de Nederlandse wijnboeren een recordhoeveelheid druiven, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vandaag. In totaal is er afgelopen wijnjaar 12.774 hectoliter wijn geproduceerd. Dat staat gelijk aan zo’n 1,7 miljoen flessen. Een groei van 30% ten opzichte van 2022, toen er 9.837 hectoliter Nederlandse wijn werd geproduceerd. Elders in de wereld daalde de wijnproductie, vooral door extreem weer.

Het Nederlandse wijnareaal groeide in 2023 naar 302 hectare, waar gemiddeld 42 hectoliter wijn werd geproduceerd. Bijna 14% van de oogst 2023 is tot mousserende wijn verwerkt. Het totale aandeel witte wijnen was 76%, tegenover 24% rode en rosé wijnen.

BNDeStem - Wijnpionier Marius van Stokkom (1946-2024) legde de snoeischaar pas op het laatste moment neer, 22 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.