18
Fotocredits: 'Biefstuk' Pixabay

Flash‘Ministerie wil vleestaks’

In een Kamerbrief waarmee de ambtenaren van minister Staghouwer beleid en beleidsadviezen evalueren van twee kabinetsperiodes geleden, zijn deze zinnen te lezen: "Conform de bevindingen van de evaluatie blijft het belangrijk om actief in te zetten op kennisdeling en netwerkvorming. Het is echter ook onze intentie om de huidige beleidsinzet te versterken en verbreden langs de lijnen van normeren en beprijzen. Dit is belangrijk om de consument te stimuleren een gezonde en duurzame keuze te maken, meer plantaardig en duurzaam en/of biologisch te laten eten en minder te laten verspillen."

Volgens De Telegraaf kondigt de minister een vleestaks en de promotie van vleesvervangers aan. Slecht idee vinden de politieke partijen in de Tweede Kamer rechts van het midden én de Socialistische Partij. Zij komen op voor mensen met een kleine beurs. Ze vinden dat voedsel al duur genoeg wordt en dat de prijsstijgingen vooral voor vlees zullen gelden. Een taks is dus overbodig om het publiek te laten vleesminderen. En dat is natuurlijk een waarheid als een koe voor wie begrijpt hoe de wereld er na de oorlog om Oekraïne uitziet: heel veel duurder, omdat landen niet meer wereldwijd gaan inkopen waar spul het goedkoopst is, maar dichter bij huis waar het - duurder - maar wel met een grotere leveringszekerheid te koop is.

De Telegraaf - Kabinet onderzoekt invoering vleestaks en wil verplicht meer vegaburgers in schap, 30 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #18
  • 4 apr '22
  • 18:50

Ook onze huisdieren zullen er aan moeten geloven. Vegetarisch en zelfs vegan, let wel met speciaal voorgeschreven ($$$$) dieet en onderzoek. Honden ging makkelijker dan katten.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #17
  • 4 apr '22
  • 13:31

Zeker Kees, minder verbruik kan een rol spelen. Tevens geen 'genoeg' voelen, emotie-eten, afgeleid zijn tijdens eten. En tegelijkertijd ook het overgrote aanbod en variatie van 1001 soorten eten, want het kan en levert geld op en is lekker dus waarom niet. Plus als je zit, kun je makkelijker teveel eten, als je fysiek werk doet is snacken onhandiger / niet fijn werken.

Allemaal zaken waar we kunstmatige remmen in moeten zetten willen we het houdbaar en gezond houden.

Kees verhagen
Kees verhagen Land- en tuinbouw
  • #16
  • 4 apr '22
  • 9:43

Otto is het ook niet zo dat er vroeger meer fysieke arbeid werdt verricht en nu meer zittende arbeid en we dit niet in ons dieet zijn gaan door werken ?

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #15
  • 4 apr '22
  • 1:51

Gert #10 Er zit nogal een verschil tussen elke dag (rund)vlees en nooit. Dat is waar de taks over gaat/hoort te gaan. Tot voor kort was het domweg te duur of te schaars om zoveel vlees te eten. Hele generaties zijn gezond groot geworden en dun gebleven met 1x per week vlees.

Dat is een van de grote uitdagingen van deze tijd, er is zoveel mogelijk: iedereen elke dag een kilo vlees, iedereen vliegt overal naartoe, iedereen een (elektrische) auto en elk jaar een nieuwe telefoon, consumeren tot je 150kg weegt, heel de aarde leegtrekken in no-time, etc. Het kan allemaal en efficiënt ook, en we worden er alleen maar beter in. Maar het is beter als we het niet allemaal doen en onszelf op één of andere manier beperken. Anders trekt er vanzelf een natuurlijk mechanisme aan de rem, en hard ook.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #14
  • 3 apr '22
  • 22:13

#11, Gert, we publiceerden op onze Engelstalige zustersite een tekst over Peter de Jong.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.