18
Fotocredits: 'Biefstuk' Pixabay

Flash‘Ministerie wil vleestaks’

In een Kamerbrief waarmee de ambtenaren van minister Staghouwer beleid en beleidsadviezen evalueren van twee kabinetsperiodes geleden, zijn deze zinnen te lezen: "Conform de bevindingen van de evaluatie blijft het belangrijk om actief in te zetten op kennisdeling en netwerkvorming. Het is echter ook onze intentie om de huidige beleidsinzet te versterken en verbreden langs de lijnen van normeren en beprijzen. Dit is belangrijk om de consument te stimuleren een gezonde en duurzame keuze te maken, meer plantaardig en duurzaam en/of biologisch te laten eten en minder te laten verspillen."

Volgens De Telegraaf kondigt de minister een vleestaks en de promotie van vleesvervangers aan. Slecht idee vinden de politieke partijen in de Tweede Kamer rechts van het midden én de Socialistische Partij. Zij komen op voor mensen met een kleine beurs. Ze vinden dat voedsel al duur genoeg wordt en dat de prijsstijgingen vooral voor vlees zullen gelden. Een taks is dus overbodig om het publiek te laten vleesminderen. En dat is natuurlijk een waarheid als een koe voor wie begrijpt hoe de wereld er na de oorlog om Oekraïne uitziet: heel veel duurder, omdat landen niet meer wereldwijd gaan inkopen waar spul het goedkoopst is, maar dichter bij huis waar het - duurder - maar wel met een grotere leveringszekerheid te koop is.

De Telegraaf - Kabinet onderzoekt invoering vleestaks en wil verplicht meer vegaburgers in schap, 30 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #1
  • 30 mrt '22
  • 13:09

En dat voor een minister die op zegt te komen voor het verdienvermogen van de landbouw. Gelukkig is de meerderheid tegen.
De betutteling van de linkse partijen wat het volk mag eten wordt wel schrijnend.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 30 mrt '22
  • 18:46

Geen meerderheid voor deze gekte in de Tweede Kamer.

Sytske Barkhuis
  • #3
  • 31 mrt '22
  • 15:35

Ach, als men niet eens weet wat onder groente en fruit valt zal men ook wel problemen hebben met het bepalen wat wel of niet onder vlees valt...

willem van aaken
willem van aaken Land- en tuinbouw
  • #4
  • 31 mrt '22
  • 16:17

Mijn grove inschatting is dat de duurzaamheids-factor wel eens heel anders uitvalt als rekening gehouden wordt met een lagere verteerbaarheid van vleesvervangers en peulvruchten t.o.v. vlees en zuivel en eieren. In Europa wordt bijna alles wat mensen uitpoepen geloosd op het riool met een ontzettend laag terug-win percentage. Oftewel alles is verlies. Dan moet je daar dus zo hoog mogelijk verteerbare voedingsstoffen aan spenderen. De rest ben je kwijt. Alles wat onze dieren uitscheiden wordt hergebruikt om nog een keer iets hoogwaardig verteerbaar eten van te maken.

Peter Haring
Peter Haring Food- en agri-economie
  • #5
  • 1 apr '22
  • 23:47

Een eerlijke prijs voor vlees is absoluut noodzakelijk om de opwarming van de aarde in toom te houden. Ik vind het onbegrijpelijk dat hier zo tegen geageerd wordt . Voedsel heeft al een disproportioneel percentage van de global warming tot gevolg en dit wordt de komende jaren alleen meer meer. Vooral rundvlees is hiervoor verantwoordelijk. Ongelofelijk dat dit zo wordt gebagetaliseerd. Maar ik het begrijp het anderszins wel. Veel nederlanders werkzaam in de voedselvoorziening zijn hier voor hun inkomen van afhankelijk.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.