1
Fotocredits: 'Milka koe in de sneeuw', Wikimedia

Flash VoedselketenMiljoenenboete voor moeder Milka en Côte d’Or wegens bestelen consument

De Europese Commissie heeft Mondelez International, het moederbedrijf van merken als Milka en Côte d’Or, een boete van €337,5 miljoen opgelegd wegens het overtreden van de Europese mededingingsregels. Het bedrijf maakte zich schuldig aan 22 concurrentiebeperkende praktijken in de periode 2006-2019.

Eurocommissaris van Mededinging Margrethe Vestager noemde het gedrag van Mondelez "volledig illegaal". Volgens Vestager misbruikte Mondelez zijn dominante marktpositie door de Europese interne markt 'op te knippen', zodat het supermarktondernemingen die gebruik wilden maken van lagere inkoopprijzen in andere EU-lidstaten onmogelijk werd gemaakt dat te doen. Dat leidde tot hogere consumentenprijzen. Volgens de Commissie is met de parallelhandel een bedrag van €14 miljard gemoeid.

Een voorbeeld van zo'n praktijk was het bij wijze van sanctie aan banden leggen van de levering van Côte d'Or-chocola in Nederland, omdat de inkopers van supermarktbedrijven in Nederland gekochte chocolade in Belgische winkels verkochten. In België hanteerde Mondelez veel hogere inkoopprijzen.

Met de hoge boete geeft de Commissie gehoor aan de aanhoudende klacht van supermarktketens en retailorganisaties over inkoopbelemmeringen. De boete had overigens nog flink hoger uit kunnen vallen, aangezien Mondelez aan het onderzoek meewerkte en expliciet de schending van het mededingingsrecht erkende, kreeg de voedingsgigant een korting op de sanctie van 15%, schrijft het FD.

Mondelez noemt in een reactie de incidenten "geïsoleerd" en stelt dat deze niet representatief zijn voor hun nalevingscultuur en bedrijfsintegriteit.

Het Financieele Dagblad - Mondelez krijgt megaboete wegens belemmeren inkoop supermarkten, 23 mei 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 24 mei '24
  • 9:06

Het speelde natuurlijk al langer: Nederland presenteert vandaag in Brussel een plan om een einde te maken aan het tegengaan van de zogenaamde parallelimporten zoals deze kwestie vroeger heette toen het vrije verkeer van goederen door verpakkingen en afwijkende recepturen werd tegengegaan door fabrikanten

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.