2
Fotocredits: 'Troposhere', Running With Bulls

FlashMicroplastics zitten ook hoog in de lucht

Voor het eerst hebben onderzoekers de aanwezigheid van microplastics aangetoond in de troposfeer- de onderste laag van de dampkring. De microplastics in de binnenste lagen van de hagelstenen die in juni 2019 tijdens een hevige hagelstorm het riviergebied Kolpa in het zuidoosten van Slovenië trof. Zó groot waren de hagelstenen - tot 13 centimeter doorsnee - dat meerdere bewoners de ijsklonten in hun diepvries bewaarden.

Onderzoekers van de universiteit van Ljubljana konden daardoor de hagelstenen analyseren. Ze vonden naast bacteriën en woestijnzanddeeltjes ook verschillende microplastics in de hagelstenen. Daarmee bewijzen ze dat microplastics niet alleen in mosselen, op de polen en in groente en fruit voorkomen, maar ook duizenden kilometers boven het aardoppervlak.

ScienceDirect - Dissecting giant hailstones: A glimpse into the troposphere with its diverse bacterial communities and fibrous microplastics, 18 okt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ted de Laat
Ted de Laat voorheen Food- en agri-economie, nu onderwijs
  • #2
  • 19 okt '22
  • 15:31

Ik probeer met actie het achteloos wegwerpen van sigarettenpeuken aan de kaak te stellen. Deze zijn van “plastic” en DD acetaatvezels “vergaan” tot fijnstof dat we dagelijks inademen. Ministerie gevraagd of er ooit actie komt. Ze zijnet vervangen door organische filters. Maar er komt geen slagkrachtige oplossing van hen. Pappen en nathouden. En zo dendert t inderdaad voort.....

tom hage
tom hage an-architectuur, mosselvisser en export cardriver
  • #1
  • 19 okt '22
  • 13:08

Toch wordt er niet ingegrepen en dendert de trein verder. Is ons democratische politieke systeem bij machte in te grijpen of is het juist een belangrijk onderdeel van het probleem omdat het vooral ontworpen lijkt te zijn om lange termijn gevestigde belangen te waarborgen? "tegeltjes worden het, maar u mag de kleur kiezen".

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.