7
Fotocredits: 'Glass and jar of milk', wuestenigel

Flash Dagelijkse KostVoedingskundig wint echte melk van havermelk

Meten is weten, maar je moet weten wat je vergelijkt. Per liter is de CO2-uitstoot van havermelk lager dan die van echte. Maar meet je in voedingswaarde dan heb je veel meer liters havermelk nodig dan echte om aan een vergelijkbare voedingswaarde te komen. Als je daar al komt, want haverdrank bevat een heleboel gezonde stofjes die in melk zitten niet.

Daar komt nog eens bij dat wie veel havermelk drinkt veel suiker binnenkrijgt. Dat is niet zo gezond, al maakt het in je latte met haverdrank niet uit want je hoeft geen suiker meer toe te voegen.

Maar weet dus: duurzaamheid kun je niet per kilo (vleesvervanger) of liter (zuivelvervanger) vergelijken met het orginele product omdat je daar veel minder real thing nodig hebt om de stofjes die je lijf nodig heeft binnen te krijgen.

Wie er meer over wil weten, kan het krantenartikel hieronder lezen. Daarin vertelt onderzoeker Peter de Jong over rekenwerk aan de duurzaamheid van voedsel dat hij en collega's onlangs publiceerden in het vakblad Sustainability.

Reformatorisch Dagblad - Waarom melk duurzamer is dan haverdrank, 16 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #7
  • 20 apr '24
  • 10:14

Verhelderend artikel, mede door de laatste staafdiagrammen!

Als je het helemaal goed wil doen, zou je ook naar andere duurzaamheidscriteria moeten kijken, zoals effecten op:
- bodemkwaliteit en -leven. Dan soort melk dank zij grasland denk ik relatief goed
- biodiversiteit. Dat zal erg variabel zijn, maar je zou op z'n minst kunnen kijken naar Rode Lijst soorten, zoals de grutto of de patrijs.
- landschap. Dan scoort melk in Nederland denk ik beter dan havermelk.
Probleem is dat je deze criteria moeilijker kunt kwantificeren.

Dick #6, "...dat je niet in kilo's maar in nutriënt density moet denken om een faire vergelijking te maken".
Heb bezwaar tegen dat "moet", want het is een subjectieve keuze. Is best wat voor te zeggen, maar mensen consumeren melk of yoghurt toch niet alleen vanwege de voedingswaarde? Je zou ook bijv. kunnen kijken naar de smaaksensatie.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 16 apr '24
  • 21:14

René, omdat het over havermelk gaat. Zoals je hebt gezien zeggen we slechts dat je niet in kilo's maar in nutriënt density moet denken om een faire vergelijking te maken. Dat geldt ook voor plantaardige producten.

Zie dit stukje uit de heel oude doos, toen we dit ook al zeiden in termen van duurzaamheid per kilo en alleen over plantaardige producten. Van de helaas veel te vroeg overleden Arjan Hoekstra heb ik geleerd dat een nutrient dense product in de natuur vaak duur is omdat het veel voedingsstoffen concentreert.

Ik heb overigens zojuist Marijn uitgenodigd zijn kritiek in de vorm van een artikel aan te bieden.

Rene Smit
Rene Smit toerisme & yoga
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #4
  • 16 apr '24
  • 15:08

met een klont echte boter en een theelepeltje bruine suiker.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 16 apr '24
  • 13:56

Zelf havermoutpap maken met èchte Demeter melk! Niet zo voortdurend gehersenspoeld en sustenabel miezemuizen en klieren over een verzonnen CO2 probleem.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.