Rekenen tot je er bijna bij neervalt. Maar dan weet je het tenminste.
Zoals met haring. Geen namaak kan er aan tippen. Is uitgerekend:
http://sustainablefisheries-uw.org/seafood-in-sustainable-diets-research/
Meten is weten, maar je moet weten wat je vergelijkt. Per liter is de CO2-uitstoot van havermelk lager dan die van echte. Maar meet je in voedingswaarde dan heb je veel meer liters havermelk nodig dan echte om aan een vergelijkbare voedingswaarde te komen. Als je daar al komt, want haverdrank bevat een heleboel gezonde stofjes die in melk zitten niet.
Daar komt nog eens bij dat wie veel havermelk drinkt veel suiker binnenkrijgt. Dat is niet zo gezond, al maakt het in je latte met haverdrank niet uit want je hoeft geen suiker meer toe te voegen.
Maar weet dus: duurzaamheid kun je niet per kilo (vleesvervanger) of liter (zuivelvervanger) vergelijken met het orginele product omdat je daar veel minder real thing nodig hebt om de stofjes die je lijf nodig heeft binnen te krijgen.
Wie er meer over wil weten, kan het krantenartikel hieronder lezen. Daarin vertelt onderzoeker Peter de Jong over rekenwerk aan de duurzaamheid van voedsel dat hij en collega's onlangs publiceerden in het vakblad Sustainability.
Wanneer is een product duurzaam? Dat blijft een intrigerende vraag. Als je duurzaamheid herleid tot impact in relatie tot de voedingswaarde kom je soms tot verrassende conclusies. ???? pic.twitter.com/BC3hUTkGuQ
— Alex Datema (@AlexDatema) April 14, 2024
Rekenen tot je er bijna bij neervalt. Maar dan weet je het tenminste.
Zoals met haring. Geen namaak kan er aan tippen. Is uitgerekend:
http://sustainablefisheries-uw.org/seafood-in-sustainable-diets-research/
Iedereen weet dat als iets van de buitenkant een beetje op elkaar lijkt, dat het daarmee nog niet vergelijkbaar of vervangbaar is. Ik hoorde op het Berliner Milchforum ook nog wel een aardige: iedereen snapt dat je een flesje water niet kunt vervangen door een flesje wodka, ook al ziet het er er op het eerste oog misschien hetzelfde uit. En je raadt ook vast je kinderen niet aan om het een door het ander te vervangen
Zelf havermoutpap maken met èchte Demeter melk! Niet zo voortdurend gehersenspoeld en sustenabel miezemuizen en klieren over een verzonnen CO2 probleem.
Waarom is de kop niet "Sojamelk net zo goed als echte melk"?
Of versterkte soja, haver, amandel dranken beter dan zuivel?
Want dat komt ook uit het door zwaar naar resultaten geschreven en door het NZO betaalde onderzoek.
https://twitter.com/rcsmit/status/1779587042135208336
Zie ook deze thread door Marijn Raeven
https://twitter.com/Marijn3D/status/1766152146112725418?s=19
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.