1
Fotocredits: 'Statiegeld', Romy2702

Flash Dagelijkse KostLever je een flesje met €0,50 statiegeld wel in?

Statiegeld op grote en kleine flessen moet fors omhoog, naar €0,50 per fles, aldus de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder op het statiegeldsysteem. Gebeurt dat niet, dan kan de ILT het bedrijfsleven een dwangsom van €250 miljoen opleggen. Dat laat de ILT in een brief weten aan Stichting Verpact, die namens het bedrijfsleven het statiegeldsysteem beheert.

Het bedrijfsleven is wettelijk verplicht om een inleverpercentage van 90% te halen. Vorig jaar lukte dat bij lange na niet. De retouren bleven rond de 70% steken, met als gevolg dat er minstens €340 miljoen aan niet geïnd statiegeld bij Verpact op de plank bleef liggen. Van de plannen die Verpact heeft om met die miljoenen het statiegeldsysteem te verbeteren, komt volgens de ILT nog te weinig terecht. De toezichthouder wil een verdubbeling van het statiegeldbedrag per juli 2025, andere statiegeldlogo's op de etiketten van drankjes, sneller extra statiegeldautomaten plaatsen en statiegeld op sap- en zuivelflessen invoeren.

Verpact zal zich verzetten tegen de 'disproportionele' statiegeldverhoging, zegt een woordvoerder van de stichting in de Volkskrant. Zo'n verhoging zal tot minder verkopen in de drankenmarkt leiden. Consumenten kiezen dan liever voor alternatieve drankjes zonder statiegeld. Bovendien kost gedragsverandering tijd: andere Europese landen met een statiegeldsysteem haalden de 90% ook pas na een paar jaar. Verpact denkt de wettelijke inleverdoelstelling eind 2026 te zullen halen. En last but not least: de huidige inlevermachines zijn niet geschikt voor sap- en zuivelflessen.

Het Financieele Dagblad - Statiegeld op alle plastic flessen volgend jaar naar 50 eurocent, 17 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 17 apr '24
  • 22:04

Ons gedrag heeft gefaald.
Er zijn landen waar statiegeld niet nodig is omdat men de meeste flesjes en blikjes in de PMD bak of zak deponeert. Bij ons heel lux, gewoon thuis, in Frankrijk vaak op iedere hoek van straat of woonwijk. Waar je ook heengaat, je komt er altijd langs, hoeft nooit te wachten, hapert ook nooit.
Nu willen wij hoger statiegeld om de consument weer op te voeden zodat we na een paar jaar de flesjes en blikjes gewoon thuis weer in de PMD bak of zak doen?

Nee we doen omslachtig en fietsen naar een inleverpunt, soms achterin de supermarkt (marketing truc), waarna je nog in de rij moet gaan staan om een paar dubbeltjes te incasseren en er weer uit te mogen, naar school.

"Wat niet wordt ingeleverd komt in de natuur of in de berm terecht"
Ik denk dat de meeste statiegeldflesjes die niet worden ingeleverd gewoon in de PMD bak of zak thuis belanden, gemakzucht, wordt aan huis opgehaald toch?
Is de lopende band waarop PMD terecht komt wel uitgerust met een monitor die de statiegeldflesjes er alsnog tussenuit pikt?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.