4
Fotocredits: 'Colorful Cat Food Cans', Don DeBold

Flash Dagelijkse KostKweekkip voor de kat komt eraan, beweert Meatly

De eerste Europeanen die commercieel kweekvlees zullen eten, zijn geen mensen maar katten. Tenminste, als het aan de Britse start-up Meatly ligt. Die heeft kweekkattenvoer ontwikkeld en hoopt het product binnenkort op de markt te kunnen brengen.

Meatly ontwikkelde het kweekkattenvoer voor mensen die hun dieren wel vlees willen geven, maar niet de industriële vleessector in de benen willen houden.

Voor de ontwikkeling van het kweekkattenvoer haalt Meatly cellen uit kippeneieren. Die gaan op kweek en vermeerderen zich. Het bedrijf hoopt met het kweekvoer ook de vleesconsumptie terug te dringen. Uit onderzoek van Meatly blijkt namelijk dat huisdieren goed zijn voor maar liefst 22% van de totale Britse vleesconsumptie.

De start-up wacht nu op toestemming van het Department of Environment, Food and Rural Affairs. Dat antwoord komt binnen 3 maanden. Meatly heeft goede hoop, omdat de regelgeving voor honden en kattenvoer minder streng is dan dat voor menselijke voeding.

De ambities van Meatly zijn opvallend. Kweekvlees bleek een tijdje geleden voor menselijke consumptie (nog) niet schaalbaar. De start-up zegt dat het succes nauwlettend in de gaten zal worden gehouden als testcase voor kweekvlees voor menselijke consumptie. Eén blikje zal ongeveer £1 gaan kosten. Dat is niet veel en alleen haalbaar als het schaalbaarheidsprobleem is opgelost.

The Times - Britain?s first lab-grown meat: it?s for cats, 25 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #4
  • 26 mrt '24
  • 19:08

#2 James, ik denk dat jouw katten ook kroketten op vier pootjes (muizen) eten, en komen daarmee uit op voldoende vlees. Daarna ook wat aardappeltjes, dat kan. De onze eet ook meloen, en chips, en cake (zit melk in....krijgen ze trouwens diarrhée van).
#3 Wouter, heb je ook katten op het oog om op uit te proberen?
De onze eten brokjes, daar zitten wat vleesresten in, maar ook vegetarisch (melen, soja en weet ik wat....het is niet echt goed voor ze).
#1 Astrid, het is wel 'een soort vlees', wellicht beter voor de kat dan de rommel die in brokjes zit.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 26 mrt '24
  • 17:20

Natuurlijk hebben ze niet de opschalingsuitdaging opgelost. Ik bestel bij deze - ik heb geen katten - alvast 10 blikjes. Eventueel voor 10 euro per blikje. Graag te leveren voor de zomervakantie.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #2
  • 26 mrt '24
  • 16:42

Niet helemaal eens met Astrid. Onze katten (bedrijfskatten op de boerderij) krijgen in het kattenvoer ook de resten van de tafel. Het eerste wat ze er altijd uitpikken zijn die zaken die minder gezond zijn voor katten.
Gebakken aardappelen. restjes pannenkoek. En dat doen ze al jaren.

Astrid Spijkers
  • #1
  • 26 mrt '24
  • 13:53

Ik vrees dat er dan veel meer katten allerlei ziekten zullen krijgen, want een kat kan vrij weinig anders dan echt vlees verdragen, ze kunnen er andere dingen bij eten, maar hebben echt vlees nodig en ik kan kweekvlees op deze manier echt nog steeds gene echt vlees noemen, vooral niet als er cellen uit kippeneieren gehaald worden, is dat ei wel bevrucht dan, zodat er kippencellen van een beginnend kuiken bij zitten?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.