5
Fotocredits: Fresh homemade kimchi, jamiefrater, via Flickr

Flash PerspectiefKimchi en zuurkool risico voor antibiotica-resistentie

Laat die zuurkool en kimchi maar even staan. Amerikaanse onderzoekers vonden namelijk dat in gefermenteerd voedsel antibiotica-resistente bacteriën kunnen zitten, aldus New Scientist. Sommige van die bacteriën kunnen irritatie in de darmen of andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Ironisch genoeg eten mensen gefermenteerde producten juist vanwege het positieve effect op de darmen.

De onderzoekers bekeken 10 soorten kimchi en 4 ambachtelijke kazen die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Negen van de 10 kimchi-producten en alle kazen bevatten antibiotica-resistente bacteriën. De bacteriën zitten in de rauwe groenten, het water of de rauwe melk waar het product mee is gemaakt. Fermentatie leidt ertoe dat deze bacteriën kunnen groeien.

Het is niet meteen alle hens aan dek. De bacteriën vormen alleen een gezondheidsprobleem als ze een infectie veroorzaken of als ze het antibiotica-resistente gen overbrengen naar een andere bacterie. Dat is mogelijk, maar nog nooit aangetoond.

Toch kunnen de bacteriën wel bijdragen aan het grote antibiotica-resistentie probleem. Een andere studie met 36 deelnemers toonde aan dat mensen die 10 weken gefermenteerde producten aten meer antibiotica-resistente bacteriën in hun uitwerpselen hadden, dan de mensen die een plantaardig dieet aten. Door het eten van gefermenteerde producten kunnen er dus meer antibiotica-resistente bacteriën in het milieu komen.

NewScientist - Kimchi and artisan cheeses can contain antibiotic-resistant bacteria, 20 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #5
  • 22 jan '24
  • 18:39

#4 Marco, "Wang expects similar results to apply to other homemade or artisan fermented food and drinks, such as sauerkraut, made with raw cabbage, and kombucha, black tea made with a symbiotic culture of bacteria and yeast (SCOBY)."
Staat in NewScientist van hierboven.

Marco Pols
Marco Pols Niet werkzaam
  • #4
  • 22 jan '24
  • 18:16

Waar komt die zuurkool vandaan, want in het gehele schrijven hebben ze het alleen over Kimchi en kazen, welke ook nog eens in de supermarkt zijn gekocht. Kom nergens in het schrijven iets tegen over mensen die zelf groenten verbouwen (of biologisch kopen) en die fermenteren. En wat ze daarin hebben aangetroffen, of gaat ze dat doen bij het volgende onderzoek? Tja, dat uit de supermarkt zal niet zo ambachtelijk worden bereid als dat ik zelf doe in de keuken?

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #3
  • 22 jan '24
  • 17:57

Bacteriën verschillen zoveel van elkaar als krokodillen van zeeëgels. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat lactobacillen plots kwaadaardig zouden worden.

Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #2
  • 22 jan '24
  • 17:52

#1 Nick, "Niet ziekmakende bacteria mogen zo resistent zijn als ze willen (misschien waren ze dat ook allang)."
Ze kunnen die resistentie doorgeven aan andere bacteriën, oa aan ziekmakende, bijvoorbeeld door plasmiden (schijnt te gebeuren in riooolwater), maar ze kunnen ook zelf ziekmakend worden.
Voor dat laatste neem ik als voorbeeld de verkoudheid: de eerste 36 uur richt een virus een ravage aan in je slijmcellen, waarna bacteriën in jouw lichaam, van jouw lichaam, de zaak overnemen (bijvoorbeeld nog lang hoesten, of wat koorts). In sommige gevallen volgt een longontsteking of middenoor; wat als die bacteriën dan resistent zijn?

Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #1
  • 22 jan '24
  • 16:42

Antibiotica zijn uitgevonden tegen ziekmakers. Niet ziekmakende bacteria mogen zo resistent zijn als ze willen (misschien waren ze dat ook allang).

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.