Fotocredits: Fresh homemade kimchi,
jamiefrater, via Flickr
Flash PerspectiefKimchi en zuurkool risico voor antibiotica-resistentie
Laat die zuurkool en kimchi maar even staan. Amerikaanse onderzoekers vonden namelijk dat in gefermenteerd voedsel antibiotica-resistente bacteriën kunnen zitten, aldus New Scientist. Sommige van die bacteriën kunnen irritatie in de darmen of andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Ironisch genoeg eten mensen gefermenteerde producten juist vanwege het positieve effect op de darmen.
De onderzoekers bekeken 10 soorten kimchi en 4 ambachtelijke kazen die verkrijgbaar zijn in de supermarkt. Negen van de 10 kimchi-producten en alle kazen bevatten antibiotica-resistente bacteriën. De bacteriën zitten in de rauwe groenten, het water of de rauwe melk waar het product mee is gemaakt. Fermentatie leidt ertoe dat deze bacteriën kunnen groeien.
Het is niet meteen alle hens aan dek. De bacteriën vormen alleen een gezondheidsprobleem als ze een infectie veroorzaken of als ze het antibiotica-resistente gen overbrengen naar een andere bacterie. Dat is mogelijk, maar nog nooit aangetoond.
Toch kunnen de bacteriën wel bijdragen aan het grote antibiotica-resistentie probleem. Een andere studie met 36 deelnemers toonde aan dat mensen die 10 weken gefermenteerde producten aten meer antibiotica-resistente bacteriën in hun uitwerpselen hadden, dan de mensen die een plantaardig dieet aten. Door het eten van gefermenteerde producten kunnen er dus meer antibiotica-resistente bacteriën in het milieu komen.
NewScientist - Kimchi and artisan cheeses can contain antibiotic-resistant bacteria,
20 jan 2024