5
Fotocredits: Nuclear plant Doel, Alf van Beem, via Wikimedia

Flash EnergieKernenergie op een tragische manier hip

Lange tijd was kernenergie not done. Inmiddels mag het weer, van zowel jonge mensen als wereldleiders. De wereldleiders realiseren zich net als Sultan al-Jaber dat het lastig is om zonder arm leven van de fossiele brandstoffen af te komen. Jongeren denken dat kernenergie de toekomst veiliger stelt en realiseren zich niet dat er eigenlijk maar weinig brandstof is voor nucleaire energie-opwekking.

De Belgische premier De Croo pleitte tijdens COP28 hartstochtelijk voor kernenergie, maar zijn land houdt de kerncentrales die het eigenlijk wilde sluiten alleen maar open omdat het geen beter alternatief heeft.

Het hippe van kernenergie heeft dan iets ook tragisch. Eindelijk zijn we allemaal wel zo'n beetje doordrongen van het feit dat we wel heel veel energie gebruiken, maar niemand durft te zeggen dat fossiele en kernenergie onmisbaar zijn en de 'echt duurzame' (wind en zon) energie hen niet kan vervangen. We zitten vast en hebben wel idealen maar geen realistisch energieperspectief op de lange termijn.

Nieuwsblad - De Croo pleit mee voor verdrievoudiging kernenergie, al doet België officieel niet mee, 5 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
  • #5
  • 6 dec '23
  • 22:48

Michiel #4 Aan de andere kant: we hebben ook 100.000 jaar om wat te bedenken wat we ermee kunnen doen. Wie weet is ruimtereizen binnen 100 a 200 jaar net zo gewoon, goedkoop en veilig als vliegen nu, knal je dat spul beetje bij beetje op een andere (onbewoonbare) planeet, in de zon of richting een zwart gat. Nu nog niet te doen maar we hebben nog even.

Michiel Bussink
Michiel Bussink Journalistiek rond voeding en voedsel
  • #4
  • 6 dec '23
  • 9:47

Het is in de westerse wereld al heel lang zo dat ons welzijn niet meer toeneemt met het energieverbruik. Kortom, we kunnen een prima leven leiden met een stuk lager energieverbruik. Mits we eerlijk delen. En: als goede voorouder laat je kernenergie wel uit je hoofd. Lees mijn column op Joop.nl: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/als-goede-voorouder-laat-je-kernenergie-wel-uit-je-hoofd

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 5 dec '23
  • 22:07

Joep, je moet energie en electra even uitsplitsen. (een paard is een dier een dier is niet altijd een paard). De hoeveel elektra die we gaan gebruiken gaat zeker met een factor 3 tot 5 of meer omhoog in de westerse wereld. We mogen hopen dat de hoeveelheid energie stabiliseert of daalt (per persoon). Omdat we veel meer elektriciteit gaan gebruiken, zullen we vooral extreem veel meer productie moeten gaan realiseren EN vooral als de wiedeweerga ons netwerk flink moeten versterken. We lopen in Nederland vreselijk achter met dit project. We lopen achter omdat a) we vergeten zijn dat we in een wereld van atomen en moleculen leven (kortom van ingenieurs en technologie), b) we niet strategische vooruitkijken op termijn van 5-15 jaar, c) politiek Den Haag denkt dat we een in een energietransitie zitten waarbij de verhouding fossiel vs electra constant blijft, en dat is niet zo.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 5 dec '23
  • 21:58

Geen missie, geen plan.
Van hoeveel minder energiegebruik wordt uitgegaan in 2030, 2050? Pas dan weet je hoeveel je nodig hebt en waar je nu aan moet werken.
Domweg "veel meer groene energie, meer windmolens, meer zonne-energie, meer kernenergie, veel meer elektrische auto's, warmtepompen, aardwarmte en zelfs groene groei" rondbazuinen slaat nergens op, het kent geen doel, het kent geen grenzen.

Jopie Duijnhouwer
  • #1
  • 5 dec '23
  • 21:16

Vandaag in The Guardian: de kerncentrale van Sellafield wordt al jaren belaagd door hackers uit China en Rusland, die toegang schijnen te hebben tot essentiële gegevens. Een risico, dat net als oorlog (Ukraïne) wellicht een groter risico is dan die uit de normale bedrijfsvoering.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.