0
Fotocredits: 'Les chasses 6022', Nelson Minar

Flash PerspectiefJagers beschermen ‘het goede Franse leven’ met nieuwe politieke partij

Ook in Frankrijk is nu een partij opgericht die opkomt voor het Franse platteland en die mooie Franse tradities. Een beetje zoals de BoerBurgerBeweging wil de L’Alliance rurale hoge ogen gooien bij de aankomende Europese verkiezingen, door ‘echte mensen’ en ‘hun manier van leven’ te beschermen.

Onder leiding van Willy Schraen, de uitgesproken Noord-Franse voorzitter van de nationale jachtvereniging FNC en Frankrijks bekendste jachtlobbyist Thierry Coste, de 'officieuze plattelandsraadgever' van president Macron, wil de Alliance rurale opkomen voor het verwaarloosde platteland, geminacht door de stedelijke elite. En dat terwijl jagers 'de belangrijkste natuurbeschermers van Frankrijk' zijn, staat op FNC-posters.

Je zou denken dat de partij aansluit bij het gedachtegoed van de 'gele hesjes', maar de rellen waar die protestbeweging in ontaardde kan Schraen niet verkroppen.

Schraen vreest voor een samenleving die alles wil verbieden. "Zullen we morgen nog op een paard mogen rijden? Zullen we nog een regenworm aan een vishaak mogen hangen? Een haardvuur aansteken of een côte de bœuf op de barbecue leggen?" zegt hij in De Standaard. Zijn partij, die niet alleen op de 1,1 miljoen Franse jagers mikt, maar ook vissers, ruiters, landbouwers en veetelers aanspreekt, wil de ’partij van het goede leven zijn'. "We zijn niet dommer dan de anderen. Wij hebben het gezond verstand aan onze kant," aldus Schraen.

De Standaard - Het ?Frankrijk van de côte de b?uf? neemt het op tegen de ?quinoa-eters, 8 dec 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.