10
Fotocredits: ‘Yoghurt met fruit’, Einladung_zum_Essen

Flash Dagelijkse KostHybride yoghurt als oplossing voor ons rare gedrag?

'Hybride' yoghurts, op basis van koemelk en plantaardige melkalternatieven. Een beetje van de koe en een beetje van de plant dus. Met die innovatie haalden studentes van de hogeschool Van Hall Larenstein vorige maand de headlines. Op een duurzaamheidsmarkt in Leeuwarden vonden consumenten ze ook nog eens vrijwel allemaal lekker. Die positieve beoordeling leidt er - heel misschien - toe dat een van de grote zuivelondernemingen hun product in het assortiment opneemt, schrijft Boerderij nu. In de woorden van de studentes: "Zo blijven koeien en dus boeren nodig."

Waarom bestond zo'n product nog niet? De hybride yoghurt lijkt op gewone yoghurt en smaakt ook (bijna) als gewone yoghurt. Hybride vleesproducten kun je al wel kopen. Maar de mix van plantaardig met goede en echte vleessmaken en het vertrouwde mondgevoel heeft de markt nou niet bepaald groots veroverd. Daar is een reden voor. Als we flexen willen we op ons plantaardige moment geen vlees. Gek eigenlijk, want je zou iedere dag kunnen flexen, maar dan met een hybride product. Als iedereen dat zou doen, bespaart dat een kwart van de vleesconsumptie, terwijl de vegavleesmarkt nog lang de 10% niet aantikt.

Hoezo zoveel? De helft van het vlees dat we eten is gemalen (denk aan hamburgers en het gehakt in de pasta). Juist die gemalen vleesproducten kun je makkelijk mengen met plantaardige componenten. Tot de helft gaat dat prima en proef je nog steeds echt vlees. De helft van de helft is een kwart. Tel uit je winst! Maar we willen het niet. Met vlees althans niet.

Op dit moment lijkt een product óf helemaal plantaardig, óf helemaal dierlijk te moeten zijn omdat wij onze momentjes 'helemaal zónder' en juist 'helemaal mét' willen. Waarom eigenlijk als je zoveel dierlijke productie kunt sparen door niet te flexen maar te mixen? Misschien gaat hybride zuivel toch verandering brengen in ons rare gedrag.

Boerderij - Studentes over hybride yoghurt: ?Zo blijven koeien én boeren nodig? - Boerderij, 9 okt 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
 • #10
 • 12 okt '23
 • 11:27

Dat is inderdaad een lage prijs, mag je in Nederland blij zijn als je daar 2 van die bakjes voor krijgt!

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #9
 • 11 okt '23
 • 22:53

Otto #8 , jazeker.
SuperU €2,46 Super U (prijs pas zichtbaar nadat een vestiging is geselecteerd).

Carrefour €2,69 Carrefour

Ook Lidl.fr heeft het, maar ken de prijs niet.

Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
 • #8
 • 11 okt '23
 • 21:10

Joep #7 , 12 bekertjes van 125gram biologische yoghurt voor 2,46?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
 • #7
 • 10 okt '23
 • 20:46

Eerst maar eens de oorspronkelijke yoghurt herstellen.
Ben in Frankrijk verwend met de vele Bio yoghurt, altijd in bekertjes van 125g zoals de meeste desserts. De yoghurt is meestal van het type 'stand' dat bij omkeren van het bekertje als een puddinkje blijft staan, in het bekertje gerijpt? Mijn favoriet is de BIO Yaourts nature au lait entier. In een kleine Utile superette voor €2,46 per 12 bekertjes verkrijgbaar. Nutriscore B, 3,7% vet, stevig met zachte smaak.
Terug in Nederland zie ik voornamelijk zoete desserts, en grote pakken en drinkzakken vloeibare of slijmerige yoghurt. Alleen de peperdure Griekse stijl bekertjes lijken nog wat op die lekkere stevige yoghurt van vroeger.

Lourens Gengler
Lourens Gengler Journalistiek rond voeding en voedsel
 • #6
 • 10 okt '23
 • 15:13

Nog een paar ouderwetse recepten om zelf thuis te flexen:
Chili con Carne; Stampot Boerenkool met runderstoofvlees; Stampot zuurkool met (goede)rookworst; Aardappelen met winterpeen en Kip; Volkoren boterham met kaas; Echte Snert (níet de groene massa met plakjes nepworst uit blik); Groningse mosterdsoep(mét spekjes).

Eén en ander past in ieder goed afgewogen dieet. Bovendien goedkoop en naar wens met veel minder zout dan het kant en klare 'mengvoer'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.