18
Fotocredits: Looking at you, meerval, PublicDomainPictures

Flash Dagelijkse KostHollandse meerval eet zelfs eenden en ganzen

In Nederland rukt de meerval op, een inheemse vis. Het is een allesetende roofvis die inmiddels zelfs in kleine rivieren in ons land te vinden is. In 2021 meldde Sportvisserij Nederland een record van 2,43 meter voor een gevangen exemplaar. Uit Italië is een recent geval bekend van een exemplaar van 2,83 meter. De National Geographic meldde in 2021 dat de vissen zelfs badende duiven eten en Europese ecosystemen verstoren. De dieren groeien snel. Na hun eerste zomer wegen ze al een pond. Een lengte van ruim 1,5 meter voor exemplaren van 25 jaar is niet ongebruikelijk. Het als gevolg van klimaatverandering opwarmende water veroorzaakt de groei van de populatie.

Trouw schrijft dat de vis ook op eenden en jonge ganzen jaagt. De vis kan tot zo'n 80 jaar oud en meer dan 3 meter lang worden. Zijn gebruikelijke prooi in onze wateren bestaat uit Amerikaanse rivierkreeft (een inmiddels veel voorkomend exotisch plaagdier) en vis, maar ook meerkoeten. Volgens binnenvisserijbedrijf Komen uit Terwolde (Gelderland) heeft de opkomst van de meerval een belangrijke invloed op de visstand. Het gevaarte zou ook zeldzame trekvissen op de rivieren wegvreten, zoals zalm, elft, zeeforel en zeeprik.

De meerval is sinds 1973 beschermd. Na de vangst moet een sportvisser het dier terugzetten. "Net als bij de wolf bestaat bij de meerval het fabeltje dat deze reusachtige roofvis mensen aanvalt. Dat is nooit aangetoond", schrijft Trouw. Wikipedia vermeldt gevallen van door meervallen het diepe water in getrokken en gedode kinderen. Het dier zou wel degelijk een gevaar kunnen vormen voor jonge kinderen. Volgens sterke verhalen zouden meervallen zelfs volwassenen en paarden met hun bek vastzuigen en meesleuren. Het ministerie van LNV maakt zich zorgen omdat de meerval de rivieren leeg dreigt te eten en mogelijk bejaagd moet worden. Het dier is eetbaar. Het vlees smaakt wat zoetig en is vetarm. Gerookt geldt het als delicatesse. Omdat het dier oud wordt en zich op zachte bodems en in begroeid water ophoudt, is te verwachten dat het vlees vervuilende stoffen bevat.

Trouw - Is de ?niets ontziende roofvis? meerval funest voor het waterleven?, 26 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #18
  • 29 sep '23
  • 13:43

#16 Het zou zomaar kunnen dat Dick ‘de muur’ als metafoor gebruikt voor het hele ijzeren gordijn.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #17
  • 29 sep '23
  • 13:36

Fantastisch nieuws: geen vogel, geen ander dier, geen mens behoeft meer geprikt te worden om toch een ‘vaccin’ te krijgen.

Onderzoekers van de Yale universiteit hebben namelijk een methode ontwikkeld om mRNA vaccins rechtstreeks via de lucht in de longen af te leveren. In een onderzoek met muizen creëerden ze polymeer-nanodeeltjes om mRNA in te kapselen, waardoor het ongemerkt ingeademd wordt.

Ze zeggen dat deze ‘nieuwe methode van levering ook de manier waarop mensen worden gevaccineerd radicaal kan veranderen’, waardoor het gemakkelijker wordt om ook mensen in afgelegen gebieden of mensen die bang zijn voor naalden toch te vaccineren.

Informeren, toestemming, medeweten is niet meer nodig. Via de VN One Health agenda der technocraten kan de hele wereld nu worden platgespoten. ‘Morele bioverbetering, een zaak van publieke gezondheid.’ Een donkere toekomst.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #16
  • 28 sep '23
  • 23:55

Nee Dick, de val van de Muur was veel noordelijker dan het Rijn-Donaukanaal. Van wolven weet ik niks, maar kan best zo zijn.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #15
  • 28 sep '23
  • 22:24

En nu even terug naar de meerval, Nico. Jij zegt dus dat de val van de Muur het beest uit Oost-Europa hierheen liet komen?

Ik heb begrepen dat ook de wolf een consequentie van de Muur is (evenals nu het conflict met de heer V. Poetin).

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #14
  • 28 sep '23
  • 21:46

Het hele gepraat over inheems, uitheems en exoten is betrekkelijk zinloos omdat er bij het publiek en de overheid geen “sense of urgency” bestaat. Door een flagrant gebrek aan kennis en slappe knieen gebeurt er niets.

In veel gevallen kun je ook helemaal niets uitrichten tegen invasieve soorten. De opening van het Rijn-Donaukanaal was een economisch succes en tegelijk een ecologische ramp. Binnen enkele tientallen jaren zwom hier vanalles uit Oost-europa rond; grondels (waarschiijnlijk niet zo´n probleem) de Roofblei (wel een probleem) en de Meerval. Die is in West-Europa misschien zo rond de 12e eeuw verdwenen door het volledig opdrogen van het stroomgebied van de Rijn, de Maas en de Rhône.

Sommige per ongeluk binnengesleepte soorten zorgen voor en gemengd resultaat. De Driehoeksmossel kan problemen opleveren bij water in- en uitlaten van centrales, maar is tegelijkertijd heerlijk voer voor duikeenden (Kuifeend, Tafeleend, Toppereend) en concurreert kennelijk niet met Rivierkokkels (Sphaerium fluviatilis).

Bij heel veel spul kon je op je vingers natellen dat het een probleem ging worden. Dat de import van Lucky bambo niet onmiddelijk is gestopt nadat er muggenlarven in bleken te zitten is onbegrijpelijk, net als met versleten autobanden. Evenals voor een waslijst aan vijver / aquarium planten en vissen zoals Zonnebaarzen uit Noord-Amerika. En niet te vergeten de Brulkikker.

Net als aan de import van Roodwangschildpadjes was daar wat aan te doen. Plaats soorten op bijlage B van de Europese Basisverordening (de vertaling van de CITES-lijsten) en er is een vergunning nodig voor import. Die geef je vervolgens niet af en klaar is Kees. Ik heb er onderzoek naar gedaan voor de EU.

Helaas alles overziend is er sprake van grote labbekakkerigheid bij de Lidstaten, met name Nederland.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.