18
Fotocredits: Looking at you, meerval, PublicDomainPictures

Flash Dagelijkse KostHollandse meerval eet zelfs eenden en ganzen

In Nederland rukt de meerval op, een inheemse vis. Het is een allesetende roofvis die inmiddels zelfs in kleine rivieren in ons land te vinden is. In 2021 meldde Sportvisserij Nederland een record van 2,43 meter voor een gevangen exemplaar. Uit Italië is een recent geval bekend van een exemplaar van 2,83 meter. De National Geographic meldde in 2021 dat de vissen zelfs badende duiven eten en Europese ecosystemen verstoren. De dieren groeien snel. Na hun eerste zomer wegen ze al een pond. Een lengte van ruim 1,5 meter voor exemplaren van 25 jaar is niet ongebruikelijk. Het als gevolg van klimaatverandering opwarmende water veroorzaakt de groei van de populatie.

Trouw schrijft dat de vis ook op eenden en jonge ganzen jaagt. De vis kan tot zo'n 80 jaar oud en meer dan 3 meter lang worden. Zijn gebruikelijke prooi in onze wateren bestaat uit Amerikaanse rivierkreeft (een inmiddels veel voorkomend exotisch plaagdier) en vis, maar ook meerkoeten. Volgens binnenvisserijbedrijf Komen uit Terwolde (Gelderland) heeft de opkomst van de meerval een belangrijke invloed op de visstand. Het gevaarte zou ook zeldzame trekvissen op de rivieren wegvreten, zoals zalm, elft, zeeforel en zeeprik.

De meerval is sinds 1973 beschermd. Na de vangst moet een sportvisser het dier terugzetten. "Net als bij de wolf bestaat bij de meerval het fabeltje dat deze reusachtige roofvis mensen aanvalt. Dat is nooit aangetoond", schrijft Trouw. Wikipedia vermeldt gevallen van door meervallen het diepe water in getrokken en gedode kinderen. Het dier zou wel degelijk een gevaar kunnen vormen voor jonge kinderen. Volgens sterke verhalen zouden meervallen zelfs volwassenen en paarden met hun bek vastzuigen en meesleuren. Het ministerie van LNV maakt zich zorgen omdat de meerval de rivieren leeg dreigt te eten en mogelijk bejaagd moet worden. Het dier is eetbaar. Het vlees smaakt wat zoetig en is vetarm. Gerookt geldt het als delicatesse. Omdat het dier oud wordt en zich op zachte bodems en in begroeid water ophoudt, is te verwachten dat het vlees vervuilende stoffen bevat.

Trouw - Is de ?niets ontziende roofvis? meerval funest voor het waterleven?, 26 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 26 sep '23
  • 12:20

Verrassend en fascinerend!

Zo blijkt weer dat ook inheemse soorten invasief kunnen zijn. Maar mooi dat hij de invasieve exoot Amerikaanse rivierkreeften eet.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 26 sep '23
  • 17:37

Ik weet niet wat ik aanmoet met dit verhaaltje over ‘de’ Hollandse meerval. Het gaat over de Europese meerval (Silurus glanis) geheten, de Wels meerval. Die door deze Wikipedia gerangschikt wordt als ‘inheems’ in ons land.

Maar door deze Wikipedia echter beschouwd wordt als ooit geïntroduceerd als sportvis in West-Europa (zie kaartje). Invasief dus. Van oorsprong alleen inheems in grote gebieden van Midden-, Zuid- en Oost-Europa tot in/rond de Kaspische zee.

Wikipedia is wel vaker een onbetrouwbare bron gebleken.

Het blijkt echter dat als je maar lang genoeg invasief bent je vanzelf inheems wordt. Of beter ‘geïntegreerd’ raakt, in eenheid opgaan dus volkomen samenvloeien. Wolhandkrab, wasbeer, Japanse duizendknoop en halsbandparkiet zullen dit als muziek in de oren klinken.

Wikipedia:
‘In Nederland is de meerval inheems. In Flevoland zijn prehistorische resten van de meerval gevonden. Van oudsher is een geïsoleerde populatie bekend in de Westeinderplassen en de Ringvaart van de Haarlemmermeer.’ Maar dan niet van de Silurus glanis want sportvisserij in de prehistorie bestond niet.

DAN DIT NOG: ‘Door de inheemse status van de Nederlandse meerval is het niet toegestaan de soort hier uit te zetten, dit om vermenging met de unieke inheemse populatie te voorkomen.’

VERTAALD: Als je dezelfde soort hier uitzet ontstaat ongewenste vermenging met dezelfde reeds aanwezige soort. Dat mag niet.

Wonderlijk.

Wat u altijd al over de meerval wilde weten. Ongetwijfeld zit hier de enige echte inheemse nl meerval wel bij. Maar welke van de 4100 soorten?

Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #3
  • 26 sep '23
  • 19:18

Theo, de meest betrouwbare bron als het gaat om taxonomie is Naturalis Biodiversity Center in Leiden.
Medewerker M. Boeseman schrijft in de Zoöogische Bijdragen, vol. 17:
"Van de zeer omvangrijke groep der meervallen (ongeveer 2100 soorten) komt slechts een enkele soort in Nederland voor, en slechts twee in Europa (Silurus glanis Linnaeus en Parasilurus aristotelis Agassiz, de laatste beperkt tot een klein gebied in Griekenland).
Hierbij is geen rekening gehouden met een tweetal soorten van de Amerikaanse dwergmeerval (Ictalurus melas Rafinesque en I. nebulosus (Lesueur)), welke in Nederland uitgezet zijn en zich blijken te handhaven."

De Europese meerval (Silurus glanis) is dus in Nederland de enige inheemse soort.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #4
  • 26 sep '23
  • 20:12

We hadden vandaag een bijzonder geval. Iemand maakte een account aan. Dat moest onmiddellijk weer worden weggehaald want ... bovenstaand bericht zou betaald nepnieuws zijn gericht op legalisering van de vangst van meervallen.

Soms sta je echt even met open mond te kijken bij de gedachten die mensen kunnen hebben ... We hebben er maar om gegniffeld.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #5
  • 26 sep '23
  • 22:42

Meervallen die duiven en eenden vangen, een toeristenattractie in sommige Spaanse steden: filmpje.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.