6
Fotocredits: 'Weckgläser in drei verschiedenen Größen', Raimond Spekking via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Flash Dagelijkse KostHoge gasprijs nekt Weck

De bekende Weck-flessen en Weck-potten worden mogelijk een collectors item. De firma J. Weck heeft het faillissement aangevraagd. Het maken van glas vraagt veel energie door de hoge temperaturen waar op het materiaal gevormd wordt. Het bedrijf is naar eigen zeggen slachtoffer van de hoge energieprijzen. Of een doorstart erin zit, is niet bekend.

Fruit, groente, vlees; al honderden jaren wordt voedsel geconserveerd in luchtdichte glazen potten. Johann Carl Weck (1841-1914) kocht via via het patent van de techniek uitgevonden door Nicolas Appert (1749-1841). Samen met George van Eyck stichtte Weck op 1 januari 1900 de onderneming J. Weck en zo werd een van de eerste echt Duitse merkartikelen geboren.

Na 123 jaar komt er nu mogelijk een einde aan de productie van de beroemde potten. Niet alleen omdat wecken grotendeels overbodig is geworden door het gebruik van de koelkast en diepvries, maar als gevolg van de stijgende energieprijzen.

De coronacrisis en dezelfde energieprijzen zorg(d)en juist voor een opleving van de techniek. "In tijden van schaarste komt het meer naar voren. Vroeger was wecken iets wat alleen huisvrouwen deden, maar tegenwoordig hebben chefs het omarmd en er hun eigen creatieve toepassingen voor bedacht", aldus Carolina Verhoeven van het Culinair Historisch Erfgoedcentrum.

Overigens raadt het Voedingscentrum wecken, behalve voor fruit, af.

FAZ - Firma Weck: Hersteller der Einkochgläser meldet Insolvenz an, 23 jun 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nick Trachet
Nick Trachet journalistiek rond voeding en voedsel
  • #6
  • 30 jun '23
  • 9:52

er zijn nog héééél wat andere merken.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #5
  • 28 jun '23
  • 23:36

Frank ik raad je zeer zeer af, om je probeersels buiten de koeling te bewaren! Eigenlijk mag je dat alleen doen in een laag zuurstof omgeving, en in combinatie met koeling. Buiten de koeling of met een headspace : gevaarlijk! Niet doen dus.

PS ja met een zuur product (fruit) kan het wel.

Anita van Kampen
  • #4
  • 28 jun '23
  • 22:28

Ik heb een tijdje online groepen gevolgd met vrouwen die al jaren / generaties wecken, en lachen om het advies van het Voedingscentrum (want ze leven nog steeds, en oma weckte ook, en die is 100+ jaar geworden, voedselveiligheidskennis overgedragen van generatie op generatie). Sympathie voor Weck als degelijke, betaalbare, Duitse / Europese tegenhanger van de fancy, hippe, peperdure en niet-zo-degelijke Mason Jar (roestende deksels) uit de USA.

Wecken was een werkwoord al lang voordat googelen een werkwoord werd. Hoera voor Weck.
Als Weck werkelijk failliet zou gaan, voorspel ik een run op gebruikte Hak potten met hun gepatenteerde kliksluiting, bedoeld om hun gevacumeerde potten gemakkelijker te kunnen openen (vacuüm op, "klik" = vacuüm af). Die potten kunnen ook gebruikt worden voor het omgekeerde.

Frank Buurman
  • #3
  • 26 jun '23
  • 16:37

@2: ik schud de schone potten tevoren even met wat kokend water... en vul ze dan af met bijv kokende al dente sperziebonen (soepschep en lepel) - met laurier, een foeliebloem (piment), zout... of met stoofvlees. Geen langdurig heet bad zoals bij wecken, waarbij veel verloren gaat. Beetgare groenten ipv die weke zooi. Fermentatie een mooie waarde toevoegende conserveermethode... wecken vaak niet.
Werkt perfect!
Maar nogmaals: buiten de koelkast bewaard vertrouwde ik het niet genoeg.
Heb nu nog bijna 2 jaar oude 2 potjes bramenjam met miniem suiker (zonder conserveermiddel) in de koelkast op die manier in perfecte conditie...

Annika de Jong
Annika de Jong Redacteur, Foodlog
  • #2
  • 26 jun '23
  • 14:33

Met kokend bedoel je dan de groente heet in de pot stoppen? En dus niet de potten in kokend water zetten, Frank? #1

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.