12
Fotocredits: Wopke Hoekstra, CDA

Flash Perspectief‘Hoekstra opvolger Timmermans in Europese Commissie’

De CDA'er Wopke Hoekstra, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, volgt volgens de Financial Times de PvdA'er Frans Timmermans op. Naar verwachting wordt Hoekstra vrijdag voorgedragen als EU-commissaris om de portefeuille van Timmermans over te nemen. Timmermans heeft zijn ambt opgezegd om lijsttrekker te worden van de combinatie PvdA/GroenLinks voor de Tweede Kamerverkiezingen in november aanstaande.

Volgens de Financial Times zeiden drie goed geïnformeerde personen dat het Nederlandse kabinet de beslissing heeft genomen Hoekstra voor te dragen.

Via het CDA is Hoekstra lid van de Europese Volkspartij waartoe ook EC-voorzitter Ursula von der Leyen behoort. Waarschijnlijk gaat Hoekstra de portefeuille voor klimaat op zich nemen.

Hoekstra kan pas benoemd worden nadat hij aan de tand is gevoeld door een zware goedkeuringshoorzitting in het Europees Parlement. Zijn termijn zal vooralsnog kort zijn omdat er in juni 2024 verkiezingen zijn voor het Europese Parlement, waarna een nieuwe Commissie zal worden geïnstalleerd. Eigenlijk had demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag benoemd moeten worden omdat D66 krachtens het coalitieakkoord dat recht had. Vanwege de val van het kabinet en omdat Von der Leyen niet heeft aangedrongen op een vrouwelijke kandidaat gaat de voordracht aan haar neus voorbij, schrijft de krant.

Als Hoekstra klimaat in zijn portefeuille krijgt, zal hij in november de EU vertegenwoordigen tijdens de COP conferentie die in Dubai wordt gehouden in november.

FinTimes - Dutch government nominates foreign minister as EU commissioner | Financial Times, 24 aug 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #12
 • 2 okt '23
 • 8:50

Vanavond moet Hoekstra op voor zijn klimaatexamen bij het EP. Later vanavond zal het nieuws over zijn optreden bekend worden.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
Jordi Kolenbrander
Jordi Kolenbrander Land- en tuinbouw
 • #10
 • 28 aug '23
 • 20:40

Jur Schuurman #6 ''Wat hier ook meespeelt is het bespottelijke systeem waarbij elke lidstaat een commissaris mag voordragen''

Ik denk dat het idee van elk land een eigen eurocommisaris heeft is om de vrede binnen de EU te bewaren en elk dat land invloed te geven in het gevoerde beleid. Overigens zijn wij wel het land met drie vicepremiers.

Piet Hermus
Piet Hermus landbouw, schrijft wel eens wat
 • #9
 • 26 aug '23
 • 18:08

Het gaat om een post van een half tot 1 jaar, waarbij Nederland de ene persoon die toen minister van BuZa was, inruilt voor de volgende als eurocommissaris. Ja. Ook Timmermans wist niks van klimaat, natuur, landbouw en nog meer. Dat is nog steeds zo trouwens, als ik zie welk sprookjesboek hij volgt. Binnen PvdA/GL en heel wat Nederlanders heeft hij de schijn mee. Hij kan politiek besturen. Dat was al langer duidelijk. Maar in mijn ogen is Timmermans net zo incapabel als Hoekstra. Timmermans zou een goeie voorzitter zijn voor Roda JC.

Jur Schuurman
Jur Schuurman Agrarische ontwikkelingssamenwerking
 • #8
 • 26 aug '23
 • 15:20

Maar Wouter: ten eerste zou ik niet weten waarom 'Brussel' geen democratie is. En tweede ontgaat me het verband tussen de (vermeend) ondemocratische aard van Brussel en de zegeningen van het 'één land, één commissaris'-systeem.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.