4
Fotocredits: 'Heineken', Jacek Abramowicz

Flash VoedselketenHeineken te duur geworden

De consument vindt het bier van A-merkfabrikant Heineken te duur en grijpt naar goedkoper bier, aldus de Tijd. Heineken verhoogde de prijzen als gevolg van gestegen inkoop- en energiekosten.

Met name in de regio Azië-Pacific heeft Heineken in de eerste helft van 2023 een tik gekregen. In de meest rendabele regio daalde de verkopen met 15%, vooral door de zwakke vraag in Vietnam. Deze regio was eerst een grote groeimarkt. De klap komt dus harder aan voor Heineken dan voor concurrenten die minder actief zijn in de Azië-Pacific regio. De brouwerij zegt inmiddels te werken aan prijsverlagingen in Azië.

In totaal boekte Heineken in het eerste half jaar van 2023 een omzet van €17,5 miljard. Dat is 6% meer dan vorig jaar, maar de bierverkoop daalde met 5,6%. Dat was een nog grotere daling dan analisten verwachtten (-3,2%). De winst was uiteindelijk €1,2 miljard, 9% minder dan vorig jaar.

In de lagere nettowinst is ook een extra afschrijving meegenomen van €113 miljoen op de activiteiten in Rusland. Dat komt bovenop de eerdere afschrijving van €88 miljoen. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is de imagoschade door nog steeds aanwezig te zijn in Rusland veel groter dan de afschrijving zelf op Rusland. De brouwer had zijn schade kunnen beperken door meteen aan het begin van de oorlog uit Rusland te vertrekken. Heineken zelf zegt met man en macht aan het vertrek te werken, maar "geen controle over de timing van onze terugtrekking te hebben".

Heineken verwacht dat de winst in het tweede deel van 2023 weer zal toenemen. Het bedrijf denkt dat de kosten voor inkoop, transport, energie en water dan lager zullen liggen dan in het eerste halfjaar.

De Tijd - 403 Blocked , 31 jul 2023
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
 • #4
 • 25 aug '23
 • 14:20

Voor het symbolische bedrag van €1 heeft Heineken zijn Russische bieractiviteiten verkocht. Hiermee is het vertrek uit Rusland definitief. Alles bij elkaar gaat het om 7 brouwerijen en 1800 lokale medewerkers, schrijft de NOS.

Heineken schrijft op de verkoop en het vertrek uit Rusland €300 miljoen af. De Russische industriële Arnest Group is de koper. Voorkomen is dat het bedrijf in handen valt van de Russische staat.

Topman Dolf van den Brink kan prima leven met het financiële verlies. "Het hoofdpunt was hoe zorg je dat je een betrouwbare partij vindt, zonder sancties en niet te dicht op de autoriteiten. Hoe zorg je voor betrouwbare werkgelegenheidsgaranties en wat voor ons ook heel belangrijk was, is zoveel mogelijk van onze internationale merken terug te kunnen trekken."

In het FD zegt Van den Brink dat Heineken ‘veel realistischer’ had moeten communiceren over het vertrek. 'Je hebt simpelweg geen controle over het proces. Geen uitspraken doen over de tijd, dat is de crux. We hebben onderschat hoe moeilijk het proces is: een koper vinden, goedkeuring van de Russische overheid krijgen.'

Wat de verkoop mede lastig maakte, waren constant veranderende Russische regels. “Zo moeten verkopers sinds eind vorig jaar een ‘vrijwillige donatie’ van 5% tot 10% van de waarde van het bedrijf betalen aan de Russische schatkist”, schrijft het FD. Heineken zegt dat de Arnest Group deze rekening betaalt.

Al 20 jaar zit Heineken in Rusland. Bier maken en verkopen in Rusland was echter lastig en niet zo winstgevend. “Er is geen call-optie afgesproken om terug te keren met recht op terugkoop. Heineken is klaar met Rusland”, aldus de NOS.

Bram van Driel
Bram van Driel Voormalig redacteur, Foodlog
 • #3
 • 22 aug '23
 • 16:16

Waar Heineken zijn Russische activiteiten nog probeert te verkopen (en hard werkt om de transactie goedgekeurd te krijgen door de Russische autoriteiten, zie #1), heeft Domino’s Pizza een andere weg gekozen.

Het Britse bedrijf DP Eurasia heeft de rechten op het merk Domino’s voor Rusland, Turkije, Azerbeidzjan en Georgië. Dat bedrijf heeft nu voor DPRussia, de Russische dochteronderneming, faillissement aangevraagd, aldus de Financial Times. De lopende pogingen om de activiteiten in Rusland te verkopen, breekt DP Eurasia af.

DP Eurasia is de op 2 na grootste pizzabezorger in Rusland. Bij 142 restaurants kunnen (konden) Russen pizza eten, afhalen of laten bezorgen. DP Eurasia is de op 4 na grootste franchisehouder van het merk Domino’s Pizza.

Piet Keijzer
Piet Keijzer plantenvermeerdering
 • #2
 • 1 aug '23
 • 12:05

Er is geen Belg die positief is over Heineken, laat staan een Belgische zakenkrant.
Vietnam worstelt nog steeds met de gevolgen van de pandemie.
De omzet is omhoog gegaan bij Heineken, de winst omlaag. Dat moeten ze melden als beursgenoteerd bedrijf. Nog steeds een zeer degelijk bedrijf.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
 • #1
 • 1 aug '23
 • 10:48

"Dingen worden groter gemaakt. omdat slechte intenties worden verondersteld”, zegt Heinekentopman Dolf van den Brink in een interview met het AD.

Hij doelt daarmee zowel op de statiegeldaffaire als Heinekens voortslepende aanwezigheid in Rusland. "Zo’n affaire als met het statiegeld wordt beoordeeld op basis van wantrouwen. Ik heb daar geen waardeoordeel over, maar de situatie is heel wat complexer dan nu wordt voorgedaan." Volgens Van den Brink ging het puur over de logistiek, niet over de intentie: "We hebben die maatregel altijd gesteund. Ook omdat statiegeld ons enorm helpt onze milieu-uitstoot terug te brengen."

En in Rusland ís er een koper, en ligt er een overeenkomst. "Het is teleurstellend dat aan onze intenties wordt getwijfeld. We waren maart vorig jaar een van de eerste multinationals die aankondigde uit Rusland te vertrekken. [..] We dachten dat verkoop wel voor eind 2022 zou lukken. Achteraf bezien zijn we te optimistisch geweest. Omdat het niet lukte, werden we kwetsbaar. Als ik de klok kon terugzetten, zou ik anders doen. Maar dat zou niet betekenen dat het ook sneller zou gaan. [..] Mensen denken: het is sleutels inleveren en vertrekken. Maar de normale spelregels gelden niet in dat land. Er moet goedkeuring komen van de Russische staat."

En dan nog kan die staat besluiten de Heineken-activiteiten te nationaliseren, zoals onlangs gebeurde bij Carlsberg en Danone. Van den Brink: "De timing van een exit ligt buiten onze controle. We werken nu met man en macht om die transactie goedgekeurd te krijgen."

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.