0
Fotocredits: ‘Blikje bier', wilkernet

Flash Dagelijkse Kost‘Heineken ontdook statiegeld op blik expres’

Heineken heeft een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek hangen. Het OM gaat onderzoeken of Heineken bewust de nieuwe statiegeldwet heeft overtreden, meldt het AD.

Producenten zijn sinds 1 april verplicht 15 cent statiegeld te heffen op blikjes. Heineken bracht na 1 april nog blikjes op de markt zonder statiegeldlogo. De bierbrouwer droeg aan dat het bedrijf geen blik wilde verspillen en dacht dat er een overgangsperiode bestond van 3 maanden.

Onzin, volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Heineken is voor 1 april herhaaldelijk verteld dat de wet geen overgangsperiode kende. De ILT legde een dwangsom op van maximaal €1 miljoen. Heineken gehoorzaamde en loste het probleem binnen een paar dagen op. De dwangsom verviel.

Maar volgens milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux was er wel degelijk opzet in het spel. "Dit is de grootste bierbrouwer van Nederland, die alle wetten precies kent," zegt Recycling Netwerk Benelux-directeur Rob Buurman op de NOS. "Wij denken dat Heineken bewust de wet heeft overtreden." Het motief? Koningsdag, zegt Buurman. "In de schappen stonden bierblikken met statiegeld, behalve die van Heineken. Daar hoort niet alleen een boete bij, maar ook een strafrechtelijk onderzoek." En dus deed Recycling Netwerk Benelux op 26 april aangifte van overtreding op de Wet op de Economische Delicten. Het OM ziet er voldoende aanknopingspunten in voor verder onderzoek.

AD - Justitie opent strafrechtelijk onderzoek naar Heineken om overtreden blikjeswet, 27 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.