2
Fotocredits: Blikje Heineken, Pixabay

Flash Dagelijkse KostHeineken maakte 1 april grap van statiegeld op blik

Jarenlang is er over gedelibereerd, gesoebat en gesteggeld, maar 1 april 2023 werd eindelijk statiegeld op blikjes ingevoerd. Maar wat schetst de verbazing van de inspecteurs van de Inspectie Leefomgeving en Transport die 27 maart langsgaan bij het logistieke bedrijf in Oss waar bierbrouwer Heineken zijn voorraden nog af te vullen blikjes opslaat?

De opslag blijkt bomvol blikjes zónder statiegeldlogo te staan.

De ILT is woest en legt op 6 april een 'last onder dwangsom' op, die kan oplopen tot €1 miljoen.

Volgens Heineken was er sprake van een misverstand. De brouwer had - als enige blikjesvuller - even niet begrepen dat 1 april een harde datum was, blijkt uit een reconstructie in het AD.

Heineken gaat keihard aan het werk en lost binnen een paar dagen 'het heel complexe probleem' op. Op Tweede Paasdag (11 april), de ILT-deadline, is Heineken niet langer in overtreding. De dwangsom vervalt.

Nu de aangifte van Recycling Netwerk Benelux nog. Die sleept Heineken alsnog voor de rechter voor overtreding van de statiegeldwet. Heineken heeft "zeer calculerend gedrag" vertoond en "de eigen belangen laten prevaleren boven die van de maatschappij." Dat juist Heineken, Nederlands trots, de statiegeldinvoering traineerde, geeft de blikjes bier "een nare bijsmaak", aldus AD-hoofdredacteur Rennie Rijpma.

AD - Inspectie stomverbaasd: vier dagen voor nieuwe wet ligt loods Heineken vol met oude blikjes, 20 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 21 mei '23
  • 20:03

Deze ondernemer omzeilt wet en gaat 15 miljoen ‘oude’ blikjes zonder statiegeld verkopen:
Medikamente die Grenze of hier.

Gert van der Hoek
  • #1
  • 20 mei '23
  • 19:25

Die blikjes Heineken zijn wel ergens gebleven. Het probleem doorschuiven dan maar. Bijvoorbeeld naar de Lidl. Met korting? Mijn zoon kocht vandaag blikjes 0.0 bij de Lidl zonder statiegeld.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.