4
Fotocredits: 'Mediteraan dieet', via Wikipedia

Flash GezondheidHarvard vindt WHO ouderwets over vet

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft 3 nieuwe richtlijnen uitgebracht die verkondigen hoeveel vet, verzadigd vet, transvet en koolhydraten de mens zou moeten eten. Nutrition Insight kopt met gevoel voor dramatiek dat de voedingsgeleerden van Harvard deze richtlijnen verwerpen. Dat is iets te dramatisch.

De experts van Harvard kunnen zich wel in de richtlijnen vinden, op één punt na. Ze zijn van mening dat het advies over totale vetinname decennia aan wetenschappelijk bewijs negeert. Het advies om maximaal 30% van je calorieën uit vet te halen is volgens hen achterhaald. Zo zouden tientallen studies laten zien dat een dieet met weinig vet niet effectief is in het verlagen van het risico op ziektes zoals kanker en diabetes.

Volgens voedingsprofessor Walter Willett negeert het WHO-advies de merites van het bewezen gezonde vetrijke Mediterrane dieet. Eigenlijk zeggen de experts van Harvard dat je je beter druk maakt over het soort vet dat je binnen krijgt dan hoeveel je van het goedje eet. Dat is een terrein waar het laatste woord nog lang niet over gezegd is: moet je letten op verzadigd vet, of maakt dat ook niet meer uit - zoals sommige geleerden ons graag willen laten geloven?

Nutrition Insight - Harvard?s nutrition department rejects WHO updated guidelines on healthy diets citing old research, 28 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #4
  • 29 jul '23
  • 19:29

1 ding is zeker, als je een gastric by-pass hebt, worden vetten niet voor verteerd door zuren, waardoor vet redelijk snel je darmen verlaat via de achterkant. Das dan weer een voordeel bij het nuttigen van speciale kaasjes.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 29 jul '23
  • 16:17

Bestudeer dit dan maar eens.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #2
  • 29 jul '23
  • 6:24

#1 Wat is de hypothese van het onderliggende mechanisme?

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 28 jul '23
  • 19:58

Men kan beter letten op het overmatig gebruik van linolzuur. Vooral in de vorm van de geraffineerde zaadoliën, de nog grotere aanjager van diabetes en ander ongerief dan suiker.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.